Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden 18 september
På septembernämnden beslutades bland annat om ett uppdrag för att möta framtidens VA-utmaningar och åtgärder för att underlätta vinterbad på Skutberget.
På septembernämnden beslutades bland annat om ett uppdrag för att möta framtidens VA-utmaningar och åtgärder för att underlätta vinterbad på Skutberget.
Med anledning av att det är mycket blött i marken just nu vill Karlstads kommun uppmana boende i området runt Norsälven att vara extra uppmärksamma på plötsliga förändringar i marken.
Vi ser att många vattnar, tvättar och duschar mer än vanligt. Värmen gör att det går åt ovanligt mycket vatten och vattenverken har svårt att hänga med. Därför vädjar Karlstads kommun till alla med kommunalt vatten att undvika onödig vattenanvändning så länge värmeböljan håller i sig. Om vi alla hjälps åt att vara vattensmarta och spara vatten behöver vi inte utfärda bevattningsförbud.
Idag, den 22 mars, är det Världsvattendagen, en dag där Karlstads kommun lägger fokus på vår viktiga naturresurs – vattnet. Miljöförvaltningen och VA-avdelningen vill skicka ut ett tack till de som värnar om vattnet.
Årets tema för dagen är ”påskynda omställningen”. Ett viktigt tema som belyser att vi behöver jobba från samhällets alla kanter för att behålla vårt rena vatten. Vatten är en föru
Vi har nu fått provresultat som gör att vi kan häva rekommendationen om att koka dricksvattnet i Älvsbacka. Att vi häver kokningsrekommendationen innebär att vattnet inte längre behöver kokas innan det används till dryck eller till matlagning.
Under vecka 19 börjar Karlstads kommun att ta ned träd i Välsviken och Alster. Det är starten för arbetet med att lägga ned nya ledningar för att säkra framtida försörjning av kommunalt vatten och avlopp i Alster, Välsviken, Skattkärr och närliggande områden.
Från och med den 19 november kan Karlstadsborna hämta en miljötratt hos Kontaktcenter eller på någon av kommunens återvinningscentraler. Med hjälp av miljötratten kan hushållen både förhindra stopp i avloppsledningar orsakat av matfett som spolats ner och återvinna fett på rätt sätt. Sätt tratten på en plastflaska, häll fettet i flaskan och återvinn det sedan på en återvinningscentral.
Vi har nu fått provresultat som gör att vi kan häva rekommendationen om att koka dricksvattnet i Molkom. Att vi häver kokningsrekommendationen innebär att vattnet inte längre behöver kokas innan det används till dryck eller till matlagning.
Karlstads kommun och Hammarö kommun går ihop med över 100 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer (VA) i Sverige i en kampanj för att kommunicera vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvändning. Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi kan inte längre slösa med vårt viktigaste livsmedel.
Varje år tar vi mer än 550 prover på det kommunala vattnet i Karlstads kommun. Det gör vi för att det ska vara rent och bra vatten i kranen. Idag den 22 mars är det Världsvattendagen och vi vill därför uppmärksamma att Karlstadsborna ska kunna känna sig trygga med vårt vatten.
Vi har nu fått provresultat som gör att vi kan häva rekommendationen om att koka dricksvattnet i områdena Skattkärr, Herrön, Spånga, Grän, Rörsvik, Ekholmen och Väse. Att vi nu häver kokningsrekommendationen innebär att vattnet på dessa platser inte längre behöver kokas innan det används till dryck eller till matlagning.
Karlstads kommun rekommenderar att dricksvattnet kokas innan användning i områdena Skattkärr, Herrön, Spånga, Grän, Rörsvik, Ekholmen och Väse. Detta gäller de som har kommunalt vatten.
Under vecka 46–47 kör kommunen en kampanj med fokus på att värna om våra vatten. För att hålla våra vattendrag och sjöar fria från kemikalier och föroreningar uppmanar vi Karlstadsborna att spola rätt.
Karlstads kommun är med och arrangerar regionfinal i Kranvattentävlingen 2020 den 14 oktober. Under Kranvattentävlingen utses Sveriges godaste kranvatten, där fokus sätts på vår fantastiska naturresurs som alla har tillgång till direkt i kranen.
Karlstads kommuns fordonsgasanläggning har fyllt 10 år. Sedan starten har vi producerat runt 6 200 000 Nm3 biogas och skapat miljönytta – självklart ska det firas med tårta.
Tvättar du händerna? Det syns inte! Men vi ser att många vattnar, tvättar och duschar mer än vanligt. Värmen gör att det går åt ovanligt mycket vatten och vattenverken har svårt att hänga med. Därför vädjar Karlstads kommun till alla med kommunalt vatten att undvika onödig vattenanvändning så länge värmen håller i sig. Om alla hjälps åt att spara vatten behöver vi inte utfärda bevattningsförbud.
Karlstads kommun är med och arrangerar regionsfinal i Kranvattentävlingen 2020 den 14 oktober. Nu utmanar vi andra kommuner i Värmland att anmäla sig till regionsfinalen och tävla mot oss. Vi är stolta över vårt goda kranvatten och vi är öppna för en utmaning!
I samband med världsvattendagen vill vi utmana verksamheter i Karlstad att kranmärka sig. Karlstad CCC har nyligen blivit kranmärkta. Det innebär att de väljer kranvatten framför flaskvatten och tar ställning för en bättre miljö.
Utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp på Dingelsundet är en viktig och miljöförbättrande åtgärd. Vid dagens pressträff sammanfogade Karlstads kommun och Hammarö kommun två rör som en symbolisk handling för att visa vikten av samarbetet och avtalet om avloppsvatten.
Nu är utbygganden av kommunalt vatten och avlopp på Dingelsundet klar. I samband med utbygganden upprättade Karlstads kommun och Hammarö kommun ett avtal om hantering av avloppsvatten från Dingelsundet. På fredag inviger vi utbyggnaden och avtalet tillsammans med Hammarö kommun.
Box 5051
650 05 KARLSTAD
Sweden