Pressmeddelande -
Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden 16 april
Fortsatt arbete med en gemensam VA-organisation och en ny riktlinje för invasiva arter var några av ärendena som hanterades på teknik- och fastighetsnämnden i april.
Fortsatt utredning av gemensam VA-organisation godkändes
Karlstadsregionen består av kommunerna Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad och Kil. År 2020 beslutade kommunerna om ett nytt gemensamt samarbetsavtal i syfte att stärka kommunernas utveckling och tillväxt genom samverkan. Ett fokusområde för samverkan är vatten och avlopp (VA).
Behovet av samverkan inom området är stort, dels vad gäller kompetensförsörjning, dels inom framtida investeringar som exempelvis reservvattentillgångar, gemensamma system och drift. Under 2024 skrev kommunerna en gemensamt avsiktsförklaring för att undersöka hur ett samarbete kan se ut i framtiden och undersöka olika sätt att samarbeta. Kommunerna vill gå vidare med en lösning där de driver VA-verksamheten tillsammans i ett gemensamt bolag och tanken är att kommunerna fortfarande ska äga sina egna anläggningar.
En fortsatt utredning ska göras för att se om samarbetet i Karlstad Grums vattenverksförbund (KGVF) ska fortsätta.
Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden beslutade att fortsatt utredning inriktas mot samverkan i form av samägt aktiebolag för gemensam drift av VA-verksamheten. Kommunen ska fortsatt äga sin VA-anläggning i förvaltningsform eller genom helägt aktiebolag. Kommunledningskontoret får i uppdrag att samordna utredning om den befintliga samverkan i Karlstad Grums vattenverksförbund (KGVF) ska fortsätta. Uppdraget ska genomföras i nära samverkan med KGVF, teknik-och fastighetsförvaltningen och Grums kommun.
Ny riktlinje för att bekämpa invasiva arter
Spridningen av invasiva främmande arter är ett ökande problem i naturen och ett stort hot mot den biologiska mångfalden. Karlstads kommun arbetar för att bekämpa att invasiva arter breder ut sig i våra naturområden.
År 2015 trädde en ny EU-förordning (2014/1143) i kraft med syfte att hindra spridning av invasiva främmande arter till EU och inom EU. Avsikten med förordningen är att skydda miljön och samhället mot utbredningen och de skador som följer av invasiva främmande arter.
Teknik- och fastighetsnämnden fick under 2023 i uppdrag av kommunstyrelsen att ta fram ett styrande dokument för hanteringen av invasiva arter i Karlstads kommun i samverkan med berörda nämnder och bolag. Nu har det tagits fram förslag på riktlinjer för hantering av främmande invasiva arter i koncernen Karlstads kommun som nämnden ska ta ställning till.
Syftet med riktlinjen är att:
- skapa en koncernövergripande samsyn hur vi ska leva upp till lagar och rekommendationer för att minska utbredningen av invasiva främmande arter.
- ge kommunen ett gemensamt förhållningssätt kring ambitionsnivå och prioritering av områden gällande bekämpning och spridningsbegränsning.
- beskriva arbetssättet för hur vi ska arbeta förebyggande med invasiva främmande arter för att minska kostnaderna genom exempelvis kunskapshöjning och samordning.
Beslut: Nämnden godkände förvaltningens förslag på ny riktlinje för att bekämpa invasiva arter i Karlstads kommun.
Övriga beslut som behandlades på aprilnämnden
Här är ett urval av övriga ärenden som behandlades på nämnden:
- Samrådsyttrandet för detaljplanen, Kikaren 7 m.fl. på Sundsta, godkändes och skickas till stadsbyggnadsförvaltningen.
- Samrådsyttrandet för detaljplanen del av Gräsdalen 1:1 m.fl. godkändes och skickas vidare till stadsbyggnadsförvaltningen.
Läs mer på karlstad.se
När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.
För mer information kontakta:
Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, 054-540 12 85
Per-Anders Bergman, förvaltningsdirektör, 054-540 65 72