Gå direkt till innehåll
Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden 18 september

Pressmeddelande -

Beslut i korthet från teknik- och fastighetsnämnden 18 september

På septembernämnden beslutades bland annat om ett uppdrag för att möta framtidens VA-utmaningar och åtgärder för att underlätta vinterbad på Skutberget.

Uppdrag för att möta framtidens VA-utmaningar

Utredningar visar att det finns behov av stora investeringar för att underhålla och utveckla VA-verksamheten de kommande åren. Teknik- och fastighetsnämnden har därför fått i uppdrag av kommunfullmäktige att i samråd med kommunledningskontoret ta fram en långsiktig kalkyl för VA-verksamheten.

Det är viktigt att göra tidiga analyser för att förstå hur investeringar påverkar VA-kollektivet och kunna påverka framtiden. Syftet med uppdraget är att visa hur taxan behöver utvecklas över tid för att möta framtida investerings- och reinvesteringsbehov. Perioden som undersökts är 2025-2043.

I kalkylen har förvaltningen tittat på tre kategorier av investeringar olika områden och vilka investeringsvolymer som kan förväntas. De tre kategorierna är förnyelse av befintlig anläggning, VA-utbyggnad samt samhällsutveckling inklusive exploatering och kapacitetshöjande åtgärder. Utförd simulering visar att brukningstaxan kan behöva öka med 4-6 procent per år under perioden.

Beslut: Nämnden godkände uppdraget och skickar det vidare för återredovisning till kommunstyrelsen under hösten.

Åtgärder för att underlätta vinterbad på Skutberget

I två e-förslag till kommunen föreslår medborgare att kommunen ska göra förbättringar vid Skutbergets badstege i anslutning till Motionscentralen för att underlätta vid vinterbad.

Beslut: E-förslagen bifalls avseende att genomföra åtgärder för att underlätta möjligheterna till vinterbad på Skutberget. Exakt vilka åtgärder som kommer att genomföras behöver förvaltningen utreda närmare. Delen som föreslog att man ska installera en pump avslogs.

Övriga ärenden som behandlades på dagens nämndsammanträde

Här är ett urval av övriga ärenden som behandlades på dagens nämnd:

  • Teknik och fastighetsnämnden gav förvaltningen i uppdrag att genomföra en entreprenadupphandling av totalentreprenad i samverkansform för fortsatta planeringsfasen för ombyggnad och renovering av bibliotekshuset.
  • Nämnden föreslår till kommunfullmäktige att motion om att slopa parkeringsavgift vid Solstadens sportcenter avslås.

Här, på karlstad.se, kan du se samtliga ärenden som behandlades på nämnden och handlingarna i varje ärende.

När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.   

För mer information kontakta:

Monika Bubholz (MP), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, tfn 054-540 12 85

Per-Anders Bergman, förvaltningsdirektör, tfn 054-540 65 72

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.