Gå direkt till innehåll
Maria Röjder och Maria Andersen tar vattenprover.
Maria Röjder och Maria Andersen tar vattenprover.

Pressmeddelande -

Vi har koll på det kommunala dricksvattnet

Varje år tar vi mer än 550 prover på det kommunala vattnet i Karlstads kommun. Det gör vi för att det ska vara rent och bra vatten i kranen. Idag den 22 mars är det Världsvattendagen och vi vill därför uppmärksamma att Karlstadsborna ska kunna känna sig trygga med vårt vatten.

På bilden ser du Maria Röjder och Maria Andersen när de tar vattenprover. De är våra viktiga laboratorieingenjörer. Tillsammans med många andra ser de till att du har tryggt, rent och bra vatten i kranen. Varje år den 22 mars firas Världsvattendagen. En dag som instiftades av FN 1992 för att uppmärksamma värdet och betydelsen av vårt vatten.

Mer än 550 prover per år

VA-avdelningen tar många prover på det kommunala vattnet under ett år. De flesta proverna tar vi på dricksvattnet, men vi tar också prover på vatten direkt från vattentäkterna före rening i vattenverken. Vi tar prover runt om i hela kommunen. Provtagningarna sprids både geografiskt och tidsmässigt för att ha bästa möjliga koll på vattenkvaliteten. Majoriteten av proverna är planerade, men vi tar även prov om behov uppstår. Totalt tar vi cirka 550 mikrobiologiska och kemiska prover som analyseras på externt laboratorium.

Vi lägger stor vikt vid att säkerställa att vårt vatten är rent och tryggt genom noggranna kontrollprogram. Vi har eget laboratorium för driftkontroll. 98 procent av våra abonnenter är kopplade till en vattentäkt med vattenskyddsområde och vattenskyddsförskrifter vilket bidrar till att långsiktigt säkra vattenförsörjningen. Vi har även beredskap dygnet runt för att snabbt kunna åtgärda läckor, avloppsstopp eller störningar i våra reningsprocesser.

- Att vi har ett rent, bra och tryggt vatten är otroligt viktigt och en del i vårt arbete om att vara en miljösmart kommun. Vi jobbar för att dricksvattnet vi producerar till Karlstadsborna ska vara hälsosamt och rent och klara samhällets behov. Vi är måna om att ha en hållbar vattenförsörjning över tid, säger Monika Bubholz (MP) kommunalråd.

Vi chansar inte med vattenkvaliteten

Om vi har kunnat konstatera att dricksvattnet är påverkat eller om det finns en misstanke om påverkan, gör vi åtgärder, till exempel som att utfärda en kokningsrekommendation. Det innebär att du ska koka vattnet innan du dricker det eller använder det till matlagning. En kokningsrekommendation baserad på endast en misstanke gör vi för att vi verkligen vill skydda de svaga och känsligaste i samhället. Vi tar det säkra före det osäkra för Karlstadsbornas bästa. Vi chansar inte med vattenkvaliteten.

- Om vi har utfärdat kokningsrekommendation så följer vi upp vattenkvaliteten med fler prover för att kartlägga förekomsten av eventuella bakterier. Vi kan inte häva en kokningsrekommendation förrän vi ser att vattnet är helt rent. Det krävs två på varandra följande prov som är rena innan vi kan häva. De första analyssvaren av ett prov får vi svar på efter 24 timmar, men först efter tre dygn har vi alla viktiga svar, säger Jan Wilhelmsson, miljöingenjör på VA-avdelningen.

Höga krav på dricksvattnet i Sverige

Kvaliteten på dricksvattnet i Karlstads kommun är god. Livsmedelsverket ställer höga krav på dricksvattnet i Sverige. Det får inte finnas några skadliga bakterier eller hälsofarliga ämnen. Läs mer om Livsmedelsverkets krav och föreskrifter på deras webbplats.

För mer information kontakta:

Monika Bubholz (MP), kommunalråd, telefon: 076-1260102

Jan Wilhelmsson, miljöingenjör, VA-avdelningen på teknik- och fastighetsförvaltningen, telefon: 054-540 68 12

(Sofia Carlson, kommunikatör, teknik- och fastighetsförvaltningen, telefon: 054-540 69 87)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.