Gå direkt till innehåll
Jan Wilhelmsson, miljöingenjör på VA-avdelningen, håller i en miljötratt.
Jan Wilhelmsson, miljöingenjör på VA-avdelningen, håller i en miljötratt.

Pressmeddelande -

Kommunen delar ut trattar för uppsamling och återvinning av matfett

Från och med den 19 november kan Karlstadsborna hämta en miljötratt hos Kontaktcenter eller på någon av kommunens sex återvinningscentraler. Med hjälp av miljötratten kan hushållen både förhindra stopp i avloppsledningar orsakat av matfett som spolats ner och återvinna fett på rätt sätt. Sätt tratten på en plastflaska, häll fettet i flaskan och återvinn det sedan på en återvinningscentral.

FN har utsett den 19 november till Världstoalettdagen, en dag som ska skapa medvetenhet kring det faktum att många människor i världen i dag lever med stora sanitetsproblem. Karlstads kommun uppmärksammar Världstoalettdagen genom att lyfta fram olika sätt att säkra en hållbar avloppshantering. I år delar vi ut miljötrattar eftersom vi vill uppmuntra Karlstadsborna att inte spola ned fett i avloppet.

- Med hjälp av trattarna blir det enkelt att återvinna fettet på rätt sätt. Vi behöver hjälpas åt för att ta hand om våra ledningar och det innebär bland annat att inte spola ned fett i avloppet, säger Jan Wilhelmsson, miljöingenjör.

Miljötratten går att hämta gratis på Kontaktcenter i Bibliotekshuset på Västra Torggatan 26 eller på en återvinningscentral. Antalet trattar är begränsat så det gäller att vara ute i god tid om du vill vara säker på att få en tratt. Det går givetvis lika bra att använda en vanlig tratt för att samla upp matfett.

Miljötratten är tillverkad av återvunnet material. Även uttjänta trattar kan återvinnas om du lämnar in dem på en återvinningscentral.

Lämna in fettet på en återvinningscentral

Miljötratten är en tratt med lock som skruvas på en vanlig PET-flaska. När du har stekt färdigt eller har överbliven olja från en förpackning med inlagd mat, häller du fettet i flaskan och stänger igen locket. Låt varmt matfett svalna först. När flaskan är full, skruvar du av tratten, sätter på en vanlig kork och lämnar flaskan på en återvinningscentral. Stelnat fett i stekpannor torkar du i stället ur med hushållspapper som du sedan slänger i matavfallspåsen.

Fett som hälls i avloppet stelnar

Det är viktigt att inte hälla ut fett och olja i diskhon, som till exempel frityrolja, matolja, inläggningsolja, marinader och stekfett. Matfett som hälls i avloppet stelnar och kan bilda proppar. Till slut kan det bli stopp i ledningarna och det kan leda till översvämningar. Stopp i ledningar är både kostsamma och tidskrävande att åtgärda för kommunen och orsakar olägenheter för de som blir drabbade av översvämning.

För mer information kontakta:

Jan Wilhelmsson, miljöingenjör på VA-avdelningen, telefon 054-540 68 12

(Sofia Carlson, kommunikatör, 054-540 69 87)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.