Gå direkt till innehåll
Det är bara vatten. Det allra viktigaste vi har. Fotograf: Mathilda Lindqvist.
Det är bara vatten. Det allra viktigaste vi har. Fotograf: Mathilda Lindqvist.

Pressmeddelande -

Tillsammans tar vi ansvar för hållbar vattenanvändning

Karlstads kommun och Hammarö kommun går ihop med över 100 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer (VA) i Sverige i en kampanj för att kommunicera vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvändning. Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi kan inte längre slösa med vårt viktigaste livsmedel.

- För oss var det självklart att gå med i kampanjen. Såväl Karlstadsbornas som Hammaröbornas vattenanvändning påverkar den totala vattenkapaciteten. Vi behöver samarbeta för en hållbar vattenanvändning, säger Jan Wilhelmsson, Miljöingenjör på VA-avdelningen Karlstads kommun.

Kampanjen bygger på budskapet om att vatten är det viktigaste vi har och fyller på med konkreta tips för att enkelt spara vatten i vardagen. Vi har samlat tips för att spara vatten på karlstad.se/vattensmart

Det var torkan sommaren 2018 som var startskottet för många kommuner och VA-organisationer att börja kommunicera budskapet om att spara vatten. De senaste åren har grundvattennivåerna tidvis varit låga och nederbörden mindre än normalt. De flesta Karlstadsbor och Hammaröbor, som är anslutna till kommunalt vatten och avlopp, får sitt vatten från Sörmoverket som tar sitt råvatten från Vänern. Där är det inte så stor risk att vattnet sinar. Däremot är kapaciteten i vattenverk och ledningar begränsad och kan i kombination med hög efterfrågan leda till brist på vatten. De mindre vattenverken är dock känsligare då de är beroende av grundvattentillgången.

Öka kunskapen om vattnets värde

Att öka kunskapen om vattnets värde är viktigt eftersom vatten inte bryr sig om kommun-, läns- eller landsgränser. Samma budskap och uppmuntran om att spara vatten gäller oavsett var du befinner dig. Hållbar vattenanvändning är inte bara en lokal utan även en global fråga, där vi tar ansvar för Agenda 2030-målet ”Rent vatten och sanitet för alla”.

-I Sverige gör vi av med 140 liter vatten per person och dygn, medan de i Danmark bara gör av med ca 100 liter per person och dygn. Kan de så kan väl vi? Ett exempel är att stänga av kranen när man borstar tänderna i stället för att bara låta rent vatten rinna. Om alla stängde av kranen när de borstade tänderna så skulle var och en spara några liter vilket sammantaget skulle bli 1000-tals liter. Små förändringar i beteende gör stor skillnad, säger. Anna Söderlindh, enhetschef för VA-enheten på Hammarö kommun.

Poolfyllning leder till hög vattenanvändning

Under våren och sommaren när det varma vädret gör entré är det många som fyller pooler. För att vattenverken ska hinna med och det inte ska bli vattenbrist behöver de som ska fylla poolen tänka till.

- Vi alla behöver tänka till om vattenanvändningen året om, men generellt sett ökar den mycket under våren och sommaren. Vi har sett en trend att fler och fler bygger pool och det kommer såklart påverka vattenanvändningen. Om vattenverken inte hinner med kan det bli vattenbrist. Det viktiga att ta med sig är att inte fylla poolen samtidigt som grannen och gärna göra det när det är dåligt väder. När det är varmt väder går det åt mycket vatten till exempel vattning i trädgården, tvätt av utemöbler och altan, duschar med mera. Då går vattenproduktionen på högtryck. Om vi lägger till poolfyllning kan det bli tufft att få vattnet att räcka, säger Victoria Hågland Sandborgh, enhetschef på VA-avdelningen Karlstads kommun.

    För mer information kontakta:

    Jan Wilhelmsson, miljöingenjör på VA-avdelningen på Karlstads kommun, telefon: 054-540 68 12

    Anna Söderlindh, enhetschef för VA-enheten på Hammarö kommun, telefonnummer 054-51 50 10

    (Sofia Carlson, kommunikatör Karlstads kommun, telefonnummer 054-540 69 87)

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Kommunen med den glada solen som symbol

    I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.