Gå direkt till innehåll

Ämnen: Naturfrågor

Träd som planterades 2023 på Sundsta.

Stor satsning på nyplantering av träd i Karlstad

Under hösten kommer Karlstads kommun att plantera 100 nya träd runt om i kommunen. Den största förändringen blir på Orrholmen där 32 träd ska planteras för att skapa en mer naturlik miljö.
Träd är viktiga för en stad på många olika sätt. De bidrar med ekosystemtjänster som till exempel att ta hand om dagvatten, främja goda livsmiljöer för insekter och kan sänka temperaturen på platser som blir

Fortsatt avrådan från bad vid Mariebergsskogen

Fortsatt avrådan från bad vid Mariebergsskogen

Karlstads kommun avråder från bad vid Mariebergsskogen efter att ett badvattenprov visat att vattnet är otjänligt. Kommunen avråder från bad för människor och hundar tills nya prover tagits. Preliminärt resultat av ny provtagning väntas på måndag.

Jättebalsamin

Välkommen att delta – en halvdag för biologisk mångfald

Invasiva arter så som till exempel blomsterlupiner, parkslide och jättebalsamin sprider sig snabbt och orsakar allvarlig skada på ekosystem, infrastruktur och ibland människors hälsa. Nu tar teknik- och fastighetsförvaltningen ett krafttag genom att ge alla medarbetare möjlighet att tillbringa en halvdag i naturen och tillsammans bekämpa invasiva arter. Pressen är välkommen att delta.

Medverkande på bilden se längst ner i pressmeddelandet.

Invigning av Pollineringsveckan och utställningen SURR

Nu riktar vi strålkastarna mot några av Karlstads allra minsta och mycket viktiga invånare – pollinatörer. Det blir en vecka med fokus på humlor, bin, fjärilar och skalbaggar och deras vänner.

Unga förebilder sprider ett viktigt budskap

Unga förebilder sprider ett viktigt budskap

Onsdag den 17 maj var det dags för årskurs 2 från Herrhagsskolan att måla fint på Västra Torggatan. Gatan pryddes av fiskar, krabbor, alger och annat vattenliv, skapade av eleverna.

Pressinbjudan: Skolklasser målar Västra Torggatan

Pressinbjudan: Skolklasser målar Västra Torggatan

Onsdag den 17 maj är det dags för årskurs 2 från Herrhagsskolan att måla fint på Västra Torggatan. Mellan 12.30 och 13.00 kommer gatan prydas av fiskar och annat vattenliv, skapade av eleverna.

Våxnäsparken blir en experimentyta för att gynna pollinatörer

Våxnäsparken blir en experimentyta för att gynna pollinatörer

Karlstads kommun jobbar för att värna den biologiska mångfalden. Våxnäsparken i Klara blir en experimentyta där vi testar och gör olika åtgärder för att gynna pollinatörer. Förutom att kommunen får erfarenhet och ser vilka åtgärder som fungerar är även tanken att inspirera Karlstadsborna till vad de kan göra hemma i sin trädgård.

Till vänster på bilden ser du lupin och till höger ser du jättebalsamin.

Tillsammans hjälps vi åt att få bort invasiva arter

Vill du veta mer om hur du bäst får bort invasiva arter? Den 15 juni bjuder vi in Karlstadsborna till en aktivitetsdag med fokus på hur man bekämpar de invasiva arterna lupin och jättebalsamin. Karlstads kommun jobbar för att komma åt problemen med ett antal främmande invasiva arter. Du som Karlstadsbo spelar en viktig roll i att minska den negativa utvecklingen och få bort invasiva arter på sikt.

Bild på en grönsnabbvinge

Blommande vägkanter som gynnar pollinatörer

Pollinatörer gör en viktig insats när de pollinerar blommor och bidrar till att vi får bär och frukter. Tyvärr blir antalet pollinatörer färre i Sverige. Karlstads kommun inleder därför ett projekt för att gynna pollinatörer genom att kartlägga var vi har blommande vägkanter som pollinatörer gillar.

Skylt om promenadäng vid grönyta på Orrholmen.

Gräsmattor omvandlas till promenadängar för ökad biologisk mångfald

I sommar kommer Karlstads kommun att låta gräset växa på flera platser runt om i kommunen för att ge insekter och blommor en chans att frodas. Istället för att klippa traditionella gräsmattor kommer kommunen att klippa gångar eller mindre ytor där allmänheten kan promenera eller bara hänga.
Omvandlingen från kortklippt gräsmatta till promenadäng sker för att gynna den biologiska mångfalden o

Unik lövskog skyddas för all framtid

Unik lövskog skyddas för all framtid

För att långsiktigt skydda lövskogar med mycket höga naturvärden längs vattendraget Ölman bildar kommunen ett nytt naturreservat. Det beslutade kommunfullmäktige under gårdagen. Ölmans lövskogsraviner blir det femte, och största, kommunala naturreservatet. Arbete pågår med ytterligare tre kommunala naturreservat.

Bild från Shutterstock.com

Klassiska midsommarkransen ska återupplivas

Nu påbörjar Karlstads kommun ett långsiktigt arbete med att begränsa och minska spridningen av invasiva arter som lupiner och jättebalsamin. Växterna konkurrerar med vår klassiska svenska flora. Förhoppningen är att blommor som blåklocka och viol ska kunna återhämta sig genom att vi minskar spridningen av invasiva arter. Men för att det ska fungera måste alla Karlstadsbor hjälpa till.

Karlstads kommun undersöker myggproblem

Karlstads kommun undersöker myggproblem

Sommaren 2018 fick Karlstads kommun in en del synpunkter om stickmygg i Skåretrakten. Därför inleds nu en myggstudie med hjälp av Biologisk Myggkontroll inom NEDAB. Syftet är att undersöka hur många mygg det är och vilka arter det rör sig om. Kommunen behöver även Karlstadsbornas hjälp att kartlägga var det finns myggproblem.

Visa mer

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.