Gå direkt till innehåll
Bild på en grönsnabbvinge
Bild på en grönsnabbvinge

Pressmeddelande -

Blommande vägkanter som gynnar pollinatörer

Pollinatörer gör en viktig insats när de pollinerar blommor och bidrar till att vi får bär och frukter. Tyvärr blir antalet pollinatörer färre i Sverige. Karlstads kommun inleder därför ett projekt för att gynna pollinatörer genom att kartlägga var vi har blommande vägkanter som pollinatörer gillar.

Pollinatörer som humlor, bin, blomflugor och fjärilar är viktiga för oss människor då ungefär en tredjedel av vår mat är beroende utav deras tjänster. Kommunen har som målsättning att gynna pollinatörer och påbörjar därför ett projekt för att kunna ta hand om den artrika floran som pollinatörer gillar.

- Vi kommer inventera omkring 40 mil med vägkanter för att se vilka som är artrika. Vi ser då också var vi har invasiva arter som tränger ut den naturliga floran och behöver åtgärdas på sikt, säger Zandra Löfqvist kommunekolog.

Projektet är ett så kallat LONA-projekt, vilket innebär ett statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt. Inventeringen planeras starta vecka 24 och genomförs med bil längs med utvalda vägkanter vid väg och gång- och cykelbana. Inventerarna stannar vid vägkanter som de bedömer är intressanta för att noggrannare studera floran.

Bort med de invasiva arterna och fram med artrikedom

När inventeringen är klar kommer kommunen se var det finns artrika vägkanter som kan behöva anpassad skötsel eller särskilda åtgärder. Det kan handla om att det växer en mångfald av blommor där, som ängsvädd, blåklocka eller prästkrage, vilket är värdefullt för pollinatörer. Längs vissa vägkanter kan det finnas invasiva arter som jätteloka eller jättebalsamin där kommunen kan behöva göra åtgärder för att minska spridningen. Förhoppningen är att bevara eller öka den biologiska mångfalden som redan finns längs våra vägkanter. På så sätt trivs våra pollinatörer och kan förökas.

- Samtidigt som kommunen växer är vi angelägna om att pollinatörer ska trivas eftersom de är några av våra viktigaste invånare. Det här ett av flera projekt som ska gynna våra pollinatörer, säger Monika Bubholz (M) kommunalråd.

Under förra sommaren planterade kommunen en sommaräng på Gubbholmen, satte upp ett insektshotell och ska i sommar börja med promenadängar. Arbetet är en del av satsningen på att gynna pollinatörer. Kommunen hoppas även att Karlstadsborna hjälper till i jakten på de invasiva arterna som slår ut den naturliga floran och hämmar den biologiska mångfalden. På karlstad.se/invasiv finns information om ett antal olika invasiva arter som kommunen arbetar med att bekämpa och hur man gör för att minska spridningen.

För mer information kontakta:

Zandra Löfqvist, kommunekolog 054 540 69 07

Monika Bubholz, kommunalråd 054 540 12 85

(Lisa Hygge, kommunikationsstrateg teknik- och fastighetsförvaltningen 070 001 0662)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.