Gå direkt till innehåll
Träd som planterades 2023 på Sundsta.
Träd som planterades 2023 på Sundsta.

Pressmeddelande -

Stor satsning på nyplantering av träd i Karlstad

Under hösten kommer Karlstads kommun att plantera 100 nya träd runt om i kommunen. Den största förändringen blir på Orrholmen där 32 träd ska planteras för att skapa en mer naturlik miljö.

Träd är viktiga för en stad på många olika sätt. De bidrar med ekosystemtjänster som till exempel att ta hand om dagvatten, främja goda livsmiljöer för insekter och kan sänka temperaturen på platser som blir heta under varma dagar.

- Vi är väl medvetna om vikten av träd och grönska och därför har vi fattat beslut om att för varje träd som tas ner ska två nya planteras. Det gäller även om vi ska ersätta ett träd som dött av naturliga orsaker. Så det är anledningen till att vi nu kan göra denna storsatsning för att Karlstad ska bli ännu grönare, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Ersätter och kompletterar döda och sjuka träd

Totalt handlar det om 100 träd som ska planteras i befintliga grönområden och längs gator i alléer. I den siffran ingår inte träd som planteras i samband med olika byggprojekt i kommunen. En stor del av den här satsningen handlar om att förstärka alléer där träd har dött av olika anledningar eller att ersätta almar som utsatts för almsjukan.

- Almsjukan har tyvärr drabbat nästan alla våra almar i kommunen och på sikt kommer de att försvinna. Därför kommer vi redan nu att börja plantera andra träd som hinner växa till sig innan almarna försvinner. Vi passar också på att sätta ut fler träd, antingen på samma plats eller nya platser där vi ser att vi saknat träd och de värden som de för med sig, säger Simon Ljungström, parkingenjör på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Extra satsning på Orrholmen

Den största sammanhållna planteringen av träd som sker under hösten kommer att genomföras på Orrholmen. Där kommer totalt 32 träd planteras och det rör sig om flera olika arter som till exempel ek, björk, lärk och pilträd.

- Här handlar det inte om att ersätta döda träd utan om att utveckla området. Idag består Orrholmen till stor del av stora öppna gräsytor och här vill vi skapa en mer naturlik parkmiljö. Vi ser goda möjligheter att plantera fler träd samtidigt som vi behåller områdets öppna karaktär. Det kommer att bli en blandning av barrträd, lövträd och buskar, varav några arter har mer iögonfallande blomning eller fruktsättning, säger Simon Ljungström.

Kommunen eftersträvar ett mer varierat trädbestånd

Det är många aspekter kommunen försöker ta hänsyn till i val av plats och val av träd som ska planteras.

- För att kunna tackla framtida klimatförändringar är det viktigt att de träd vi planterar idag även står kvar för kommande generationer. Vi har därför som ambition att skapa ett mer varierat trädbestånd som är motståndskraftigt mot diverse sjukdomar och angrepp. Vi försöker att anpassa valet av träd efter platsen. Främst för att få välmående träd som levererar de ekosystemtjänster vi efterfrågar, men också så att de ska smälta in eller lyfta den befintliga miljön, berättar Simon Ljungström.

Tidplan

Träden har börjat planteras ut den här veckan och arbetet kommer att pågå ända till november. Först ut är två alléer i Vålberg och Edsvalla. Planteringen av träd på Orrholmen börjar sannolikt vid månadsskiftet oktober/november. Exakt tid går inte att säga i dagsläget.

För mer information kontakta

Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, tfn 054-540 78 85

Simon Ljungström, parkingenjör på teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 18 84

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.