Gå direkt till innehåll
​​Miljöförvaltningens förslag till beslut om kostråd avseende fisk från Sandbäckstjärn​

Pressmeddelande -

​​Miljöförvaltningens förslag till beslut om kostråd avseende fisk från Sandbäckstjärn​

Under miljönämndens sammanträde den 17 maj kommer miljöförvaltningen att lägga förslag till beslut avseende Sandbäckstjärn. Beslutet innebär att Karlstads kommuns miljönämnd ger en rekommendation till allmänheten att inte äta fisk från Sandbäckstjärn mer än 2–3 gånger per år. Förslaget om beslut av rekommendationen grundar sig i att tagna prover har visat förhöjda halter PFAS* i fisk från tjärnet.

Nya och sänkta riktvärden på EU-nivå av PFAS-ämnen gör att särskilda kostrekommendationer behöver ges för fisk från sjöar med förhöjda halter av PFAS. I samråd med livsmedelsverket och SportFiskarna föreslås därför kostråden för egenfångad fisk från Sandbäckstjärn.

— När kommunen har fått nya provsvar kommer rekommendationen att ses över och vi gör då en ny bedömning med stöd från Livsmedelsverket, berättar Ida-Lis Rundin, vattensamordnare.

De särskilda kostråden kommer inte att innebära något förbud mot att fiska i Sandbäckstjärn. Provtagningen av fisk som hittills gjorts är begränsad och nya mer omfattande analyser kommer därför att göras.

Förslaget presenteras på miljönämndens sammanträde 17 maj. Ordförande Cecilia Boman Lindström ser allvarligt på frågan om PFAS i kommunen.

— PFAS är en av vår tids viktiga frågor. Miljönämnden och Karlstads kommun arbetar på flera sätt för att Karlstadsborna och miljön inte ska påverkas negativt av skadliga ämnen. För att minska risken för problem för människor är just kostrekommendation ett verktyg som nämnden kan använda sig av, säger Cecilia Boman Lindström, ordförande, miljönämnden.

Hur påverkar PFAS hälsan?

De mängder av PFAS vi vanligtvis får i oss via mat och dricksvatten orsakar inte akuta hälsoproblem, men vissa PFAS-ämnen lagras länge i kroppen. Om man får i sig PFAS under lång tid skulle det kunna påverka hälsan. Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av dessa ämnen, framförallt innan man får barn.

Foster, spädbarn och barn är troligen extra känsliga för PFAS. Ämnena förs över till foster via moderkakan och till ammade spädbarn via modersmjölken. Studier har visat att PFAS-ämnen kan påverka immunförsvaret, födelsevikten, kolesterolhalten i blodet och leverenzymer.

*Information om PFAS

PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen. De förekommer inte naturligt, utan började framställas i mitten av 1900-talet. PFAS finns bland annat i impregneringsmedel, rengöringsmedel (till exempel golvpolish) och i brandskum. Sjöar och vattendrag och även grundvatten i marken som ligger i områden där det finns eller har funnits brandövningsplatser kan även bli förorenade av PFAS.

Mer information

Ta del av mer information om PFAS i Sandbäckstjärn på Karlstads kommuns webbsida.

Läs mer hos Livsmedelsverket:

Kontakt

Ida-Lis Rundin, vattensamordnare, miljöförvaltningen, 054-540 46 64

Cecilia Boman Lindström, ordförande, miljönämnden, 054-540 28 07

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.