Gå direkt till innehåll
Över 30 aktörer vill vara med i Rundgång

Pressmeddelande -

Över 30 aktörer vill vara med i Rundgång

Över 30 aktörer – såväl nationella som lokala – tar plats när Karlstad blir med en alldeles egen cirkulär popup-galleria!

Konceptet med cirkulär galleria finns redan på olika platser runt om i världen. Retuna i Eskilstuna, Restore i Härnösand, Circuit i Sundsvall. Till och med anrika varuhuset Galeries LaFayette i Paris har numera en egen avdelning med cirkulära koncept.

Hyrtjänster, utvald secondhand, remake, rekonditionerat, renoverat och svinnsmart är redan ord som trendar och blir allt viktigare för både konsumenter och företag.

– Vi kommer inte att bli först – det skeppet har seglat – men vi kan bli bäst! Nu ska vi visa att vi är med i framtidsmatchen, säger Emma Sundh, projektledare för Rundgång i Karlstads kommun.

Framtidens produkter?

Vad sägs om en galleria fylld av framtidens produkter och tjänster? Där resurserna används om och om igen, med minsta möjliga klimat- och miljöavtryck i åtanke? Rundgång blir ett skyltfönster för cirkulära produkter och tjänster och ger kedjor och aktörer en plats att provtrycka och testa sina cirkulära idéer.

– Sverige ligger långt efter när det gäller cirkulära affärsmodeller – hela tio år efter Finland. Så kan vi inte ha det. Sveriges ekonomi är ynka 3,4 % cirkulär enligt Circularity Gap Report, medan det globala genomsnittet ligger på 8,6. Nederländernas ekonomi är hela 24,5% cirkulär. Nu är det dags för Sverige att steppa upp – det handlar ju om att skapa konkurrensfördelar. Och klart att Karlstad – med all kreativitet och innovationslusta som finns här – ska gå före och visa vägen. Mycket av tänket finns ju redan, nu ska vi samla det och ge medborgarna möjlighet att kliva in i framtiden, säger Emma Sundh.

Resultatet ser du i Rundgång som öppnar upp den 28 oktober i Mitt i City-gallerian, och håller öppet till den 31 december. Det blir maxade veckor där företag såsom MQ, Colorama Karlstad, Glitter, Clas Ohlson, Rekoroben, Westerlunds Vintage, Ica Maxi, Coop Värmland, Bark Sweden, MiniMagasinet och Värmlands museum tar plats i framtidens cirkulära galleria.

– Det är fantastiskt kul att Rundgång öppnar upp i Karlstad. Vi på Glitter vill vara med för att testa framtiden och samtidigt visa upp vår remake-kollektion med accessoarer som är tillverkade av återbrukade textilier. Kollektionen är ett samarbete med Skånes Stadsmission som vi är otroligt stolta över, och som bidrar till hållbarhet både socialt och miljömässigt, säger Malin Karlsson, Store manager på Glitter i Karlstad.

Listan med alla aktörer finner du här

rundgang.se/aktorer

Kontaktperson

Projektledare Emma Sundh, Karlstads kommun, emma.sundh@karlstad.se

Om Rundgång

Popup-gallerian kom till utifrån ett medborgarförslag och från en politisk motion och är ett sätt för oss att testa förutsättningarna och intresset för en återbruksgalleria i Karlstad. Popup-gallerian genomförs av Karlstads Kommun, Karlstads Energi AB, och Mitt i City. Dessutom samarbetar vi med många fler, som Karlstads universitet, Innovation Park, Coompanion Värmland. Och förstås, alla fantastiska aktörer som är eller vill bli mer cirkulära!

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Helena Wassén

Helena Wassén

Kommunikationsstrateg Miljöförvaltningen 054-540 64 64

Relaterat innehåll

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.