Gå direkt till innehåll
Karlstads cirkulära galleria blir permanent – i kooperativ regi

Pressmeddelande -

Karlstads cirkulära galleria blir permanent – i kooperativ regi

Nu står det klart. Den cirkulära popup-gallerian Rundgång i Karlstad blir kvar efter nio framgångsrika veckor som gäst i Mitt i City Karlstad. Under veckorna har nästan 57 000 personer besökt gallerian som nu kommer drivas vidare av två av de deltagande aktörerna.

Rundgång – som grundar sig i en politisk motion, ett medborgarförslag och ett åtgärdsförslag från Elevborgarråd för klimatet – har drivits av Karlstads kommun, Karlstads Energi och Mitt i City under nio maxade veckor. Popupen har samlat över 40 aktörer som fått möjlighet att visa upp och provtrycka sina cirkulära koncept och idéer. Samtidigt har Karlstads kommuns medborgare fått chansen att kliva in i framtiden.

– Det är fantastiskt kul att Rundgång har blivit en succé! Det visar på en medvetenhet som gör mig både glad och stolt. Rundgång sätter Karlstads kommun på kartan, framtidssäkrar näringslivet och har samtidigt gett oss en möjlighet att visa och prata om vad cirkulär ekonomi är. Som medborgare måste vi hålla i det cirkulära tankesättet och i och med att Rundgång nu blir kvar i ett av stans bästa lägen, har vi alla möjligheter att fortsätta på den inslagna vägen. Jag önskar Sandra och Frida ett stort lycka till, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi ville testa förutsättningarna för en cirkulär galleria i Karlstad och mottagandet har varit över förväntan. Engagemanget och närvaron från besökare och aktörer visar att vi alla kan och vill göra mycket mer för det cirkulära samhället, säger Mia Johansson, marknadschef på Karlstads Energi.

I Rundgång har medborgarna fått ta del av utvald secondhand, vintage, remake, reparationer, hyrtjänster, renoverad teknik, svinn- och resurssmarta produkter. Varor och tjänster som minskar avfall, utsläpp och påverkan på miljön.

– Det är fantastiskt att Karlstads kommun tar till sig, lyssnar och förverkligar medborgarnas förslag. Oerhört kul att Rundgång blev så väl mottaget och att den cirkulära gallerian lever vidare, säger Jessica Bergström, som var den som skrev medborgarförslaget som låg till grund för Rundgång.

Rundgång – en succé

Redan innan start var det tydligt att Rundgång skulle bli en succé. Förfrågningar om att medverka strömmade in från hela landet – och även Finland – och listan över studiebesök från andra kommuner har varit knökfull. Under de nio veckorna har hela 56 897 personer besökt Rundgång och enligt beräkningar från Karlstads kommun har Rundgång genererat utsläppsminskningar på mer än 21 ton.

– Detta är för bra för att bara vara en popup och det är med en enorm känsla av stolthet och glädje över alla som gjort detta möjligt som vi nu kan meddela att Rundgång kommer finnas kvar i Mitt i City i privat energi , säger Ann-Sophie Redfern, centrumchef på Mitt i City.

Startar upp i februari 2024

Under januari plockas popupen ner. Men bara tillfälligt. I februari 2024 startas Rundgång upp igen – i ny regi. Det är två av aktörerna som medverkat – Sandra Boström (Rekoroben) och Frida Edepil (Rabbit Hole vintage) – som startar upp Rundgång 2.0 och som kommer driva vidare den cirkulära gallerian i form av ett kooperativ.

– Klart att Rundgång måste bli permanent! Och med en långsiktighet kan vi ta med oss alla önskemål från popupens besökare och aktörer för att finslipa konceptet ytterligare. Fler aktörer, events och workshops och därmed Karlstad som ett självklart cirkulärt destinationsmål, säger Sandra Boström.

Rundgång i siffror, 1 nov- 31 dec

Besökare: 56 897
Antal produkter sålda: 3 548
Total försäljning: 588 683 kr
Klimatnytta: 21 ton CO2e
Antal aktörer: +40
Medieinslag: 13
Studiebesök: 12
Följare på Instagram: 1 721

Kontaktpersoner:

Emma Sundh, projektledare, Karlstads kommun, emma.sundh@karlstad.se
Henric Barkman, miljöstrateg, Karlstads kommun, henric.barkman@karlstad.se, 054 540 47 06
Ann-Sophie Redfern, centrumchef, Mitt i City, 073 420 14 89
Sandra Boström, Rekoroben, 070 811 8898
Frida Edepil, Rabbit Hole Vintage, 0766 32 95 41

Mer information:

karlstad.se/rundgang
rundgang.se

@rundgang_karlstad

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Helena Wassén

Helena Wassén

Kommunikationsstrateg Miljöförvaltningen 054-540 64 64

Relaterat innehåll

Pressinbjudan: Rundgång slår upp portarna i Mitt i City

Pressinbjudan: Rundgång slår upp portarna i Mitt i City

Den 28 oktober 2023, öppnar Rundgång – en cirkulär popupgalleria – upp i Karlstad. Nu står det också klart att satsningen ska husera mitt i Mitt i City och intresserade aktörer har nu möjlighet att anmäla sig och vara med på resan mot en cirkulär framtid. Den 5 september bjuds media in för att ta del av konceptet Rundgång, höra mer om den cirkulära framtiden och om vad popupen kommer att innehålla

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.