Gå direkt till innehåll
Halvtidsresultat från Rundgång – 10 000 sparade kg i utsläpp

Pressmeddelande -

Halvtidsresultat från Rundgång – 10 000 sparade kg i utsläpp

Vad kan en cirkulär popup-galleria göra för skillnad? Och vilka siffor kan faktiskt mätas? Rundgång som nu har varit öppen i drygt en av de två planerade månaderna i Mitt i City i Karlstad, har tagit fram statistik för november månad.

Under perioden 1 - 30 november, har 1 546 cirkulerade artiklar sålts och 31 629 antal personer besökt Rundgång. Det har i sin tur genererat 277 139 kr i intäkter till alla medverkande cirkulära aktörer, men framförallt så har det medvetna valet från kunderna, att de valt att handla cirkulärt istället för nytt, genererat 10 000 sparade kg i utsläpp av växthusgaser.

- Vi som arbetat med både näringslivet och Karlstadsborna kring frågor om så kallad cirkulär ekonomi hade på känn att Rundgång skulle kunna bli en riktigt bra grej. Men dessa resultat, på en så kort tid, har överträffat alla förväntningar, säger Henric Barkman, projektledare för Klimatneutrala Karlstad 2030, Karlstads kommun.

Vi minskar våra utsläpp

Faktum är att vi i Karlstad och hela Sverige, minskar våra utsläpp, men utifrån undersökningen ”Är Karlstadsborna redo för klimatomställningen” som vi gjorde vinterhalvåret 2022/2023, så vet vi att många tror att det är tvärtom. Vi kan minska våra utsläpp och vi gör det – bara inte tillräckligt fort.

- Det globala klimattoppmötet COP28 är precis avslutat och nu står det klart att hela världen är enig om klimatomställningen och att fossil energi ska fasas ut, inklusive Kina och de oljeproducerande länderna. Frågan nu är alltså inte om vi kommer att ställa om vårt samhälle, utan om vi kommer att klara att göra det tillräckligt fort för att undvika de allra värsta konsekvenserna. Testet med Rundgång tycker jag visar att det finns alla förutsättningar för att ta Karlstad in i en klimatsmart framtid, menar Henric.

Vad tycker då besökarna om Rundgång?

I Rundgång så har också besökarna möjlighet att svara på en enkät och här är några av citaten:

”Att kunna ge liv till gamla vintagesaker är riktigt häftigt och coolt. Det är som att bevara minnen från förr.”

”Att det man hittar är unikt och på samma gång bra för miljön.”

”Den genomgoda tanken och dess fulla utförande. Det ger framtidstro för det hållbara företagandet. Det har skapat en arena för företagande som annars inte når lika långt som det snabba/billiga.”

”Toppenbra sätt att medvetandegöra möjligheterna med miljövänliga val på ett fräscht sätt.”

”Rundgång är en viktig del av hur vi måste skydda livet på jorden för oss och kommande generationer, finns inget viktigare idag.”

Halvtid, Rundgång i siffror, 1 nov- 30 nov

Besökare: 31 629
Antal produkter sålda:
1 546
Total försäljning:
277 139 kr
Klimatnytta:
10 ton CO2e
Antal aktörer
: 40
Medieinslag:
11
Studiebesök:
11
Följare på Instagram:
1 648

Så här har vi gjort vår beräkning:

Vi utgår ifrån livscykelberäkningar av olika nyproducerade produkter, såsom kläder och möbler. Genom att istället för nyproducerat köpa återanvänt minskar utsläppen, men inte med lika mycket eftersom 1) även cirkulärt har en klimatpåverkan 2) varje köp av cirkulärt ersätter inte ett köp av nyproducerat 3) de kan i vissa fall leda till ökade transportutsläpp om konsumenter väljer att ta bilen särskilt för att handla i Rundgång. Detta har vi tagit hänsyn till i beräkningarna.

Om Rundgång:

Popup-gallerian kom till utifrån ett medborgarförslag och från en politisk motion och är ett sätt för oss att testa förutsättningarna och intresset för en återbruksgalleria i Karlstad. Popup-gallerian genomförs av Karlstads Kommun, Karlstads Energi AB, och Mitt i City. Dessutom samarbetar vi med många fler, som Karlstads universitet, Innovation Park, Coompanion Värmland. Och förstås, alla fantastiska aktörer som är eller vill bli mer cirkulära! Följ initiativet på Instagram @rundgang_karlstad eller rundgang.se.

Mer information:

Henric Barkman, projektledare Klimatneutrala Karlstad 2030, Karlstads kommun
Telefon: 054-540 47 06
E-post: henric.barkman@karlstad.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Helena Wassén

Helena Wassén

Kommunikationsstrateg Miljöförvaltningen 054-540 64 64

Relaterat innehåll

Pressinbjudan: Rundgång slår upp portarna i Mitt i City

Pressinbjudan: Rundgång slår upp portarna i Mitt i City

Den 28 oktober 2023, öppnar Rundgång – en cirkulär popupgalleria – upp i Karlstad. Nu står det också klart att satsningen ska husera mitt i Mitt i City och intresserade aktörer har nu möjlighet att anmäla sig och vara med på resan mot en cirkulär framtid. Den 5 september bjuds media in för att ta del av konceptet Rundgång, höra mer om den cirkulära framtiden och om vad popupen kommer att innehålla

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.