Gå direkt till innehåll
Therese Lindgren (@therese), greenfluencer och djurrättsaktivist.
Therese Lindgren (@therese), greenfluencer och djurrättsaktivist.

Pressmeddelande -

Kollektion från välkända stilinspiratörer i Rundgång

Rundgång i Karlstad lanserar kollektion med elva stilinspiratörer för att motivera fler att handla secondhand och värna om våra gemensamma resurser. Therese Lindgren, Sara Wimmercranz, Nina Campioni, Malin Person och artisten Gerd, är några av de profiler vars plagg och prylar kommer att säljas i Rundgång från och med den 2 december.

Nästan en tredjedel av alla kläder som köps används inte och i genomsnitt slänger vi åtta kilo textil per person och år i soporna. Det vill Karlstads cirkulära popup-galleria Rundgång som kom till utifrån ett medborgarförslag och en politisk motion ändra på. Popup-gallerian som drivs av Karlstads kommun, Karlstads Energi och Mitt i City, är ett sätt för oss att testa förutsättningarna och intresset för en återbruksgalleria i Karlstad.

– Normen är att köpa nytt och vi känner oss ofta duktiga när vi sänker vidare, trots att den verkliga klimatvinsten inte är att skänka utan att handla det som redan finns. Vi behöver normalisera begagnat, visa upp våra cirkulära köp, berätta om när vi bär begagnat och visa att det är framtiden, säger Emma Sundh, projektledare för Rundgång, Karlstads kommun.

Rundgång vars syfte är att minska klimatpåverkan, främja cirkulär ekonomi, hållbart företagande och ett levande centrum, verkar för att putta beteenden i mer cirkulära banor och sänka tröskeln för att handla begagnat.

– Du kan köpa 393 begagnade jackor för samma klimatpåverkan som en ny jacka. Just därför släpper vi en kollektion med plagg och prylar, signerade en rad stilinspiratörer som vurmar för cirkulärt. Tillsammans med dem låter vi deras plagg vandra vidare med hjälp av en himla bra story! Proveniens! Vem vill inte glida in på festen i Malin Perssons klänning? säger Emma Sundh.

Reduce, Reuse, Repair, Repeat

Kollektionen – som döpts till "Reduce, Reuse, Repair, Repeat" – släpps lördagen den 2 december klockan 10:00. I kollektionen finns kläder, väskor, skor, accessoarer och inredningsdetaljer. Delar av intäkterna skänks till förmån för Musikhjälpen, som i år har temat “Ingen ska behöva dö av hunger”.

– Vi behöver ställa om vårt samhälle, där möjligheten att handla det man behöver cirkulärt är en del av lösningen. Kollektionen är en av flera satsningar som Rundgång gör till förmån för Musikhjälpen, säger Emma Sundh och fortsätter:

– Vi måste ta hand om resurserna flera gånger om.

Medverkande i kollektionen Reduce, Reuse, Repair, Repeat:

Therese Lindgren (@therese), greenfluencer och djurrättsaktivist.
Jeanbosco Nzubaha
(@thejeanbosco), stylist, vintagesamlare och stilinspiratör.
Malin Persson
(@themalinpersson), inredare, stilinspiratör och återbruksexpert.
Sara Wimmercranz
(@sarawimmercranz), entreprenör och cirkulär fanbärare.
Nina Campioni
(@ninacampioni), modejournalist, poddare och cirkulär entreprenör.
Hulda Andersson
(@huldaandersson), stylist och återbruks-älskare.
Roya Sarvestani
(@royasarv), återbruksproffs och stilinspiratör.
Maria Soxbo
(@mariasoxbo.se), journalist och hållbarhetsexpert.
Annika Sundin
(@medveten_i_stan), greenfluencer och omställningsivare.
Sara Olsson
(@hallbarasara), greenfluencer och omställningsivare.
Elin “Gerd” Lundgren
(@gerd_music), artist.


Kontaktpersoner:

Emma Sundh, projektledare, Karlstads kommun, emma.sundh@karlstad.se.
Henric Barkman, miljöstrateg, Karlstads kommun, henric.barkman@karlstad.se, 054 540 47 06

Om Rundgång:

Popup-gallerian kom till utifrån ett medborgarförslag och från en politisk motion och är ett sätt för oss att testa förutsättningarna och intresset för en återbruksgalleria i Karlstad. Popup-gallerian genomförs av Karlstads Kommun, Karlstads Energi AB, och Mitt i City. Dessutom samarbetar vi med många fler, som Karlstads universitet, Innovation Park, Coompanion Värmland. Och förstås, alla fantastiska aktörer som är eller vill bli mer cirkulära!
Följ initiativet på Instagram @rundgang_karlstad eller rundgang.se

Mer information

rundgang.se
@rundgang_karlstad
karlstad.se/rundgang

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Helena Wassén

Helena Wassén

Kommunikationsstrateg Miljöförvaltningen 054-540 64 64

Relaterat innehåll

Pressinbjudan: Rundgång slår upp portarna i Mitt i City

Pressinbjudan: Rundgång slår upp portarna i Mitt i City

Den 28 oktober 2023, öppnar Rundgång – en cirkulär popupgalleria – upp i Karlstad. Nu står det också klart att satsningen ska husera mitt i Mitt i City och intresserade aktörer har nu möjlighet att anmäla sig och vara med på resan mot en cirkulär framtid. Den 5 september bjuds media in för att ta del av konceptet Rundgång, höra mer om den cirkulära framtiden och om vad popupen kommer att innehålla

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.