Gå direkt till innehåll
Karlstad testar framtiden – med den cirkulära popupen Rundgång

Pressmeddelande -

Karlstad testar framtiden – med den cirkulära popupen Rundgång

Mellan den 28 oktober till 31 december kommer du kunna kika in framtiden i Karlstad. Då slår nämligen den cirkulära popupen Rundgång upp – mitt i gallerian Mitt i City!

Det är spännande saker på gång i Karlstad. Nu satsar nämligen en rad initiativtagare på att låta medborgare kika in i framtiden och samtidigt låta företag provtrycka cirkulära koncept. Allt för att inspirera och öka kunskapen om den cirkulära framtiden – och så klart – sätta Karlstad på kartan. Popupen har fått namnet Rundgång och kommer att ligga mitt i gallerian Mitt i City, i centrala Karlstad.

– Vi kommer använda oss av återbrukat material, och sedan fylla popupen med alla smartheter som framtiden bjuder på. Kurerad secondhand, finurliga tjänster, svinnsmarta varor, rekonditionerad teknik, återbruk, resurseffektiva lösningar och en remake studio kommer att finnas i Rundgång, säger Emma Sundh som är projektledare för Rundgång, Karlstads kommun.

Det övergripande syftet med popup-satsningen Rundgång är att minska klimatpåverkan och avfallsmängden samtidigt som vi stärker möjligheterna till ett hållbart företagande och bidrar till ett levande centrum.

– Vi vill vara med och driva företagandet framåt och ligga i framkant både när det gäller Karlstad som en attraktiv destination för näringsliv och besökare och för Karlstad som klimatsmart stad, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsen ordförande i Karlstads kommun.

Vi går mot en cirkulär framtid

Framtiden är cirkulär, vilket innebär att man använder resurser som redan finns såsom återbruk, remake och rekonditionering och därmed tjänar pengar på samma produkt flera gånger. Det kan ske i form av exempelvis secondhand, hyrtjänster och reparationer, istället för att producera nytt.

– Om inget förändras, förändras inget. Lite så känner vi kring det positiva initiativet Rundgång och är stolta över att detta framåtlutande, cirkulära koncept huserar här hos oss, säger Ann-Sophie Redfern, centrumchef, Mitt i city. Hur det går ihop med övrig konsumtion när man driver en galleria kanske vissa undrar, men vi tycker att alla behövs för att en cirkulär ekonomi ska vara hållbar.

En möjliggörare till projektet är Karlstads Energi som ser flera fördelar med en cirkulär popupgalleria.

– Många kanske tror att vår roll bara är att ta hand om avfall, men vi ser det inte så. Vi har en viktig roll att spela innan dess, det är avgörande att vi alla tar hand om de resurser som redan finns. Vi tycker att konceptet är viktigt, ett härligt sätt att få upp ett hållbart handlande helt enkelt, säger Mia Johansson, marknadschef, Karlstads Energi.

Just nu pågår det intensiva arbetet med att samla in återbrukad plywood till butiksinredningen, kontakta lokala aktörer som vill provtrycka cirkulära koncept och testa framtiden, hitta spännande sätt för aktörerna att samverka och planera workshops och events.

– Det ska bubbla om Rundgång! Mycket av kompetensen och idéerna finns ju redan hos företagen, nu vill vi förpacka dem, göra den tillgänglig för alla, rikta strålkastarljuset mot vinsterna och visa att Karlstad är på framtidsbollen, säger Emma Sundh.

Mer information:
Rundgang.se

@rundgang_karlstad

Kontaktpersoner:
Emma Sundh, projektledare, Karlstads kommun, emma.sundh@karlstad.se
Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande, Karlstads kommun, 054-540 12 89.
Mia Johansson, marknadschef, Karlstads Energi, 054 - 540 52 06
Ann-Sophie Redfern, centrumchef, Mitt i city, 0734-201 489

Bakom initiativet står Karlstads kommun, Karlstads Energi AB och Mitt i City, tillsammans med samarbetspartnerna Karlstads universitet, Innovation Park och Coompanion Värmland. Rundgång är också en del av satsningen Klimatneutrala Karlstad 2030 som finansieras av Viable Cities.

Tidigare pressmeddelande: Rundgång – Karlstads första cirkulära popup-galleria!

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Helena Wassén

Helena Wassén

Kommunikationsstrateg Miljöförvaltningen 054-540 64 64

Relaterat innehåll

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.