Gå direkt till innehåll

Ämnen: Friluftsliv

Karlstad utsedd till Sveriges friluftskommun 2024  - ”Vi är så stolta”

Karlstad utsedd till Sveriges friluftskommun 2024 - ”Vi är så stolta”


Tillgänglighetsanpassningar av vandringsleder, ett stort politiskt stöd för satsningar på friluftslivet och en dialog med unga i ett mångkulturellt område som resulterade i en utematplats. Det är några anledningar till att Karlstads kommun har utsetts till Sveriges friluftskommun 2024.
Utmärkelsen delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsföreni

Sandgrundsbryggan avstängd för renovering

Sandgrundsbryggan avstängd för renovering

Den norra delen av Sandgrundsbryggan har stängts av för renovering. Det är delar av regelverket samt ytskikt som nu byts ut. Renoveringen beräknas pågå under större delen av sommaren.

Pressinbjudan: Karlstads kommun först i landet med terrängsrullstolar

Pressinbjudan: Karlstads kommun först i landet med terrängsrullstolar

Karlstads kommun har som första kommun i landet köpt in terränganpassade rullstolar för utlåning på Fritidsbanken. Välkommen på en pressträff med alla inblandade parter. Maud Einarsson kör fordonet och berättar vad det betyder för henne. Kanske vill du också ta en provtur?

In February 2023 the city of Karlstad, Sweden, will host the The 10th Winter Cycling Congress.

Niels van der Poel to ice cold international congress in Karlstad, Sweden

Next year the city of Karlstad, Sweden, will host The 10th International Winter Cycling Congress on 22–24 February 2023, together with the Winter Cycling Federation, in Karlstad. It will be three full days with everything you need to know about winter cycling. One of the speakers who will inspire the audience is the world record holder and double Olympic medalist, Niels van der Poel.

Bergviks udde.

Karlstad får två nya naturreservat

För att långsiktigt skydda tätortsnära rekreationsområden med höga naturvärden bildar kommunen två nya naturreservat. Det beslutade kommunfullmäktige under gårdagen. Bergviks udde i Karlstad och Bålberget i Vålberg blir kommunens sjätte och sjunde kommunala naturreservat.
Med Bergviks udde och Bålberget finns det nu totalt 20 naturreservat i Karlstads kommun varav 13 har bildats av Länsstyrels

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Johanna Larsson (M) och teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C) gjorde premiäråket.

Isbanan på torget har öppnat för säsongen

Idag var det premiär för isbanan på Stora torget.
Den 340 kvadratmeter stora isbanan består av en påstigningsyta som är 10x10 meter och en slinga som är 80 meter lång. Under den spolade isytan ligger det kylslingor som klarar upp till 8 plusgrader. En blåsorkester från Kulturskolan ackompanjerade teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C) och kultur- och fritidsnämndens ordför

Naturutmaningen passar stora som små.

Naturutmaningen tillbaka – med fler leder och ut i Vänerskärgården

Karlstads kommuns tävling Naturutmaningen från förra året är nu tillbaka. Kommunen har placerat ut bokstäver längs utvalda leder runt om i kommunen och utmaningen går ut på att hitta bokstäverna och pussla ihop rätt ord. Nytt för i år är bland annat fler barnanpassade leder och en ny tävlingskategori för de som åker båt.
Naturutmaningen blev en populär sysselsättning förra året när kommunen fö

Vandringsled runt Sandbäckstjärn blir tillgänglig för alla

Vandringsled runt Sandbäckstjärn blir tillgänglig för alla


Underlaget ska bli framkomligt med rullstol, fyra bryggor ska renoveras och det kommer bli totalt fyra grillplatser. Nu börjar arbetet med att tillgänglighetsanpassa den 1,8 km långa vandringsleden runt Sandbäckstjärn vid Norra fältet.
- Vi vill att alla ska ha tillgång till Karlstads fina natur, oavsett förutsättningar och färdmedel. Det blir ett lyft för alla Karlstadsbor att utveckla en

En av de fem broar längs Molkomsmossens vandringsled som ska bytas ut och tillgänglighetsanpassas.

Molkom får tillgänglighetsanpassad vandringsled

Den här veckan har arbetet börjat med att tillgänglighetsanpassa vandringsleden Molkomsmossen i centrala Molkom. De första 586 metrarna av den totalt 1,3 km långa leden ska bland annat få bredare stigar, fem broar och underlag som är lättframkomligt för rullstolar och andra hjälpmedel.

Skutbergets boulder

Pressinbjudan: Välkommen till Skutberget på invigning

Måndagen den 15 juni inviger vi det nya hängområdet på Skutberget. Här finns nu plats för lek, spel och att bara vara och njuta av en skön dag. Dessutom finns det från och med denna dag möjlighet för de nya food trucksen att vara på plats, och vad passar väl då bättre än att ta sin lunch här?

Bokstäverna sitter på stolpar som ser ut så här. Det här är ett exempel från Niklasdals naturreservat.

Naturutmaning ska locka ut fler i Karlstads natur

Hitta bokstäver längs utvalda vandringsleder och bilda ett ord eller en fras. De som hittar orden är med i utlottningen av picknickfiltar och termosar. Naturutmaningen är Karlstads kommuns senaste insats för få fler att hitta ut i naturen.

karlstad.se/vandringsleder fungerar lika bra i mobilen som på dator

Nu kan du hitta din bästa vandringsled i Karlstad

Idag lanserar Karlstads kommun en ny webblösning för att presentera sina runt 50 vandringsleder och strövområden. De som vill ut i naturen kan nu filtrera fram leder och platser utifrån sina egna intressen.

Ett av tipsen som Karlstads kommun har gett via Instragramkontot friluftslivkarlstad är om kyssbänken vid Vildmarksleden.

Nytt Instagramkonto ska locka ut fler i Karlstads natur

Med personliga tips och vackra bilder om Karlstads vandringsleder vill Karlstads kommun få fler att upptäcka Karlstads fina natur. Nu lanserar kommunen nya Instagramkontot @friluftslivkarlstad där de kontinuerligt kommer att tipsa alla friluftsintresserade om fina utflyktsmål.
Karlstads kommun är redan störst bland Sveriges kommuner på Facebook och har flera olika konton på Instagram och snapch

Den gamla bron i Östanås som nu ska bytas ut.

14 meter lång bro lyfts på plats i Molkom

Under onsdagsmorgonen kommer en 14 meter lång träbro att lyftas på plats i Östanås, norr om Molkom. Den nya bron en del av en större upprustning av vandringslederna i den gamla bruksmiljön.

I Karlstadsrummet i Bibliotekshuset finns en utställning av planerna under samrådstiden.

Nu börjar samrådet om Skutbergets utveckling

Nu har stadsbyggnadsnämnden beslutat att detaljplanen för en temapark på Skutberget ska gå ut på samråd. Igår fattade kommunstyrelsen beslut om samråd för förslaget till vision och planprogram för Skutbergets frilufts- och rekreationsområde. Imorgon öppnar utställningen av planerna i bland annat Karlstadsrummet.

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.