Pressmeddelande -
Karlstad utsedd till Sveriges friluftskommun 2024 - ”Vi är så stolta”
Tillgänglighetsanpassningar av vandringsleder, ett stort politiskt stöd för satsningar på friluftslivet och en dialog med unga i ett mångkulturellt område som resulterade i en utematplats. Det är några anledningar till att Karlstads kommun har utsetts till Sveriges friluftskommun 2024.
Utmärkelsen delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Idag fick Karlstads kommun ta emot priset vid en av föreningarnas årsmöte i Skövde.
- Vi är så stolta över att få den här utmärkelsen. Friluftslivet är så viktigt för folkhälsan och vi lägger mycket kraft på att göra vår vackra Karlstadsnatur tillgänglig för alla. Så det är väldigt roligt att vi blir uppmärksammade för det, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.
Motiveringen
Så här skriver Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening om varför Karlstad vann:
I hård konkurrens med fem kommuner utsågs Karlstad kommun till vinnare av Sveriges friluftskommun 2024. I Karlstad har det funnits ett stort stöd från politiken i friluftsarbetet. Kommunen har genom olika insatser arbetat med tillgång till natur, både tätortsnära samt på andra mer svårtillgängliga platser samt arbetat med tillgänglighetsanpassningar. Samverkan, kreativitet och långsiktiga strategier är något som utmärker årets friluftskommun. Det som framförallt stack ut var deras arbete som inleddes med en dialog med barn och unga på en fritidsgård i ett mångkulturellt och socioekonomiskt utsatt bostadsområde. Utifrån dialogen skapade kommunen under 2023 bland annat en mötesplats, en utematplats för social gemenskap, i vardagsnära natur.
Medborgardialog på Kronoparken gav övertaget
Som det står i motiveringen var en dialog med barn och unga på en fritidsgård något som stack ut för juryn. Det var ett projekt som handlade om att kommunen ville utveckla skogen vid Kronoparken och gick till Kronoteket för att få veta vad barnen vill ha.
- De yngre barnen kom genast med idéer men de större ungdomarna var till en början avvaktande och motvilliga. Men genom att våga vara nyfiken och att visa intresse för dem fick jag kontakt. Det blev till slut jättebra samtal som ledde fram till att vi bland annat skapade en stor matplats där man kan grilla med rotisserispett, spela naturmemory och gå en sagostig, berättar Kristine Johansson, projektledare på kommunens skog- och friluftsenhet.
Om undersökningen Sveriges friluftskommun
Priset Sveriges friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Utmärkelserna utgår från en enkätundersökning bland kommunerna. I år deltog 228 av 290 kommuner. Frågorna i enkäten omfattar tre områden: kommunens planer och planering för friluftsliv, information och samarbete samt aktiviteter och insatser. Årets enkät innehåll en bonusfråga om hur kommunerna arbetar med vardagsnära natur.
För mer information kontakta
Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, tfn 054-540 12 85
Kristine Johansson, projektledare, skog- och friluftslivsenheten, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 31
Mia Yri, chef Friluftslivsenheten, Naturvårdsverket, tfn 010-698 17 72
(Annica Granlund, kommunikationsstrateg Karlstads kommun, tfn 054-540 68 66)