Gå direkt till innehåll
Bergviks udde.
Bergviks udde.

Pressmeddelande -

Karlstad får två nya naturreservat

För att långsiktigt skydda tätortsnära rekreationsområden med höga naturvärden bildar kommunen två nya naturreservat. Det beslutade kommunfullmäktige under gårdagen. Bergviks udde i Karlstad och Bålberget i Vålberg blir kommunens sjätte och sjunde kommunala naturreservat.

Med Bergviks udde och Bålberget finns det nu totalt 20 naturreservat i Karlstads kommun varav 13 har bildats av Länsstyrelsen och resterande av Karlstads kommun.

- Det här blir det sjätte och sjunde naturreservat vi bildar i kommunen och det är första gången vi skapar naturreservat med fokus på att bevara tätortsnära natur- och rekreationsområden. Våra tidigare reservat är främst bildade för att värna den biologiska mångfalden, berättar kommunalråd Monika Bubholz (MP).

Gammal tallskog vid Vänern skyddas på Bergviks udde

Bergviks udde är sedan länge ett omtyckt utflyktsmål för Karlstadborna som ligger väster om Karlstads tätort, vid IKEAs parkering. Det är ett 200-årigt skogsområde intill Vänern och en välbetad strandäng som får nu ett långsiktigt skydd.

- Genom att det nu blir ett naturreservat kan vi säkerställa att Karlstadsborna kommer att kunna njuta av Bergviks udde och Bålberget både nu och i framtiden, säger Monika Bubholz.

Bålberget i Vålberg utvecklas för friluftsliv

Bålberget är beläget på en höjd i den södra delen av Vålberg, omgivet av bostadsområdet Älvenäs. Ett skogsområde med stor variation, en blandning av lövskog och barrblandskog med tall och gran.

- Genom området löper ett flertal stigar och under våren och sommaren kommer vi att markera ut en vandringsled i området. Med tiden kommer vi även fixa fler rastplatser och grillplatser, säger Daniel Bäck, naturvårdshandläggare på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Björketorp står näst på tur

Kommunen jobbar löpande med att se över och skydda viktiga natur- och friluftsvärden.

- Vi planerar till exempel att bilda ett naturreservat i Björketorp strax väster om Molkom. Under de närmsta åren kan det även bli aktuellt med naturreservatsbildning av Fiskartorpet i Skattkärr, Trollkoneberget vid Kroppkärr och Alhaget i Skåre, säger Linnéa Skarped, kommunekolog på teknik- och fastighetsförvaltningen.

För mer information kontakta:

Monika Bubholz (MP), kommunalråd och andre vice ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, tfn 054-540 12 85

Om naturreservat: Linnéa Skarped, kommunekolog teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 70 88

Om åtgärder längs vandringsleder: Daniel Bäck, naturvårdshandläggare teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 67 81

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.