Gå direkt till innehåll
Värmländsk kokbok släpptes på bokfestival

Pressmeddelande -

Värmländsk kokbok släpptes på bokfestival

Nära mat till många gäster. Så heter den kokbok som är fullproppad av recept med värmländska råvaror. Fredag den 16 november släpptes boken på Värmlands bokfestival!

Kockar från nio kommuner och landstinget har arbetat fram en spännande kokbok fylld av recept, baserade på närodlade och ekologiska råvaror från regionen.

Kockarna besökte gårdarna

Startskottet var ett initiativ från Karlstads-Hammarö gymnasienämnd där Alain Grenard, kostchef, fick i uppdrag att undersöka det värmländska utbudet. Det ledde till ett samarbetsprojekt mellan kommunerna, landstinget och de lokala producenterna i Värmland. Kockarna besökte gårdarna, lärde känna producenterna, lärde sig hantera råvarorna och arbetade sedan fram moderna recept.

Boksläpp på Värmlands bokfestival

Fredag den 16 november släpptes Nära mat till många gäster på Värmlands bokfestival. Kostchefer, kockar och producenter fanns på plats för att prata om boken och hur den ska användas framöver i de värmländska storköken.

Alain Grenard, som drivit projektet, säger följande:

- De här recepten ska inspirera kostcheferna att köpa mer närproducerade råvaror som sedan används i de värmländska storköken och serveras till elever och äldre. Privatpersoner har också möjlighet att köpa boken. Nätverket av värmländska kockar är nödvändigt för att utvecklas och hitta nya spännande användningsområden för de fina råvarorna som finns. Kockarna växer med uppgiften och blir fantastiska ambassadörer för både producenterna och produkterna.

Mer närproducerat än tidigare

Alain Grenard fortsätter:

- Vi är bättre än någonsin på att köpa närproducerat. Vi har börjat köpa råvaror av nya lokala producenter, utöver det vi handlade sedan tidigare. Projektet har bland annat gett möjlighet att köpa värmländskt griskött. Det var otänkbart tidigare. Det har också identifierats intressanta produkter som tidigare bara använts som djurfoder, exempelvis vassle, lantmjöl och lammlever. Det här är en viktig hjälp för lokala bönder.

Karlstads kommun

För mer information, kontakta:

Alain Grenard, kostchef Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning, 070-206 02 80

Foto: Karlstads kommun

Foto bokomslag: Öyvind Lund

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 96 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.