Pressmeddelande -
Workshops med medarbetare och civilsamhälle inför den nya socialtjänstlagen
Den nya socialtjänstlagen som träder i kraft vid halvårsskiftet möjliggör en förändring till mer av tidigare och förebyggande insatser från socialtjänsten. Som en del i förberedelserna har arbetsmarknads- och socialförvaltningen genomfört workshops för att fånga upp goda idéer och förslag till nya arbetssätt som kommer att testas under våren.
37 workshops har genomförts på förvaltningens samtliga enheter och åtta med civilsamhället. Alla deltagare ser stora möjligheter och tre teman lyftes fram: lätt tillgängliga insatser som gör det enklare för karlstadsborna att få hjälp, tidiga insatser ökar tilliten till socialtjänsten och att förebyggande socialtjänst sparar resurser men att det kommer att behövas resurser på kort sikt.
Som stöd i det fortsatta arbetet har det beslutats om fem värdeord som ska styra omställningsprocessen: Lätt tillgänglig, helhetsperspektiv, information och marknadsföring, tidiga insatser och förebyggande insatser.
Förvaltningen har deltagit i SKR:s projekt ”Tidiga Insikter för Tidiga Insatser”, TiTi. TiTi-projektet är ett utvecklingsprojekt där 13 pilotkommuner utforskar och testar förebyggande och lätt tillgängliga insatser utifrån designvetenskap.
- Jag är glad och stolt över det engagemang som finns hos alla medarbetare inför att den nya socialtjänstlagen kommer på plats. Det här arbetet är viktigt och betydelsefullt för att kunna utveckla framtidens socialtjänst i Karlstad, säger Anna Dahlén Gauffin (S), ordförande arbetsmarknads- och socialnämnden.
Värdefulla synpunkter från civilsamhället
Genomgående i dialogerna med civilsamhället kom frågan om tillit och förtroende till socialtjänsten upp. Desinformationskampanjer har haft effekten att många är rädda för att ha kontakt med socialtjänsten.
Flertalet uttrycker att steget till att söka hjälp hos socialtjänsten upplevs långt för många. För att kunna nå ut behövs begriplig information om vad socialtjänsten kan erbjuda. Att insatsen ska vara lätt tillgänglig där invånarna finns och att inte behöva utredas tror deltagare och föreningsrepresentanter kommer att öka tilliten till socialtjänsten. Ju närmare invånarna socialtjänsten är desto tryggare uppges det vara att ha kontakt.
Tester
Tester av nya arbetssätt att genomföras i bred skala. Testerna kommer att pågå april till mitten av juni för att sedan sammanställas, analyseras och vid behov testas om. Fler tester kan tillkomma under hösten. Ett förslag på hur en första linjens socialtjänst ska se ut kommer att arbetas fram.
Några exempel på tester som kommer att genomföras
- Åka med polisen vid larm om våld i hemmet för att erbjuda skydd.
- Motivationsgrupp för personer med skadligt bruk och beroende.
- Förlänga antalet samtal vid oroande skolfrånvaro.
- Arbeta vräkningsförebyggande.
- Utökad telefontid för budget- och skuldrådgivning.
För mer information: Anna Dahlén Gauffin (S), ordförande arbetsmarknads- och socialnämnden, telefon: 070-001 86 63, eller Anette Moberg, projektledare nya socialtjänstlagen, telefon: 070-020 84 28.