Pressmeddelande -
Vardagshjältar fyller 15 år!
Nu är det dags för Karlstadsborna att traditionsenligt nominera sina vardagshjältar; verksamheter och personer som skapar livskvalitet för barn och unga i Karlstad.
Förutom Karlstads kommuns verksamheter är nomineringen öppen för ideella föreningar, organisationer och privatpersoner.
Tidigare hjältar och ambassadörer träffades på Wermland Opera
Det är en tradition att kända Karlstadsprofiler är ambassadörer för vardagshjältar. Inför att nomineringen startade så träffades två tidigare hjältar, Thomas Österdahl från Barns bästa och Lisa Edvinsson Sundberg från Mirum, och två tidigare ambassadörer, Cecilie och Christer Nerfont. Även Frida Nilsson (C), andre vice ordförande kommunstyrelsen fanns på plats.
Mirum – lekgrupp för barn och unga med neuropsykiatriska funktionshinder, NPF
Mirum startade som Facebookgruppen ”tillsammans" och efter att man på kort tid var uppe i 5000 gruppmedlemmar så beslutade man sig att för att gå vidare och man startade den ideella föreningen Mirum. Förutom Lisa Edvinsson Sundberg, så var Peter Fällman och Jonna Lundin som också är engagerade i Mirum med på träffen.
- Att bli vardagshjälte påverkar självbilden, jag blev faktiskt lite omskakad. Det var en bekräftelse på att det jag gör faktiskt gör skillnad för andra, vilket ju var det jag drömde om när jag började, säger Lisa Edvinsson Sundberg.
- Mirum är ett sätt att bryta ensamheten och utanförskapet, att tillhöra något och få vara sig själv med leken som metod och verktyg. I skolan och förskolan finns det hjälp att få men det finns ingenting att få på fritiden. Där hamnar barn och ungdomar med NPF i utanförskap och man har svårt att hitta sin plats i vanliga verksamheter. Lisa började med en lekgrupp där föräldrar träffades och fick gemenskap med andra. Sen har det växt och blivit föreningen Mirum, med organiserade aktiviteter, säger Jonna Lundin.
- Jag jobbar med ungdomsgrupper där deltagarna har egna aktiviteter bredvid andra. Det gäller att hitta verksamheter där man känner sig tolererad. Man gör sin grej bredvid andra som gör sin grej och tillsammans hittar man en skön samhörighet, säger Peter Fällman.
Barns bästa – kolloverksamhet på Sållaren
Barns bästa startade 1998 och har under åren gett över 1000 barn möjligheten till en kollovistelse på sommaren. Grundaren och vardagshjälten Thomas Österdahl kom till träffen tillsammans med Tindra Larsson, som varit deltagare på sommarkollot flera gånger.
- Att bli vardagshjälte minns jag var överväldigande och överraskande, jag fick väldigt mycket gåshud. För föreningen var det fantastiskt att få en utmärkelse utifrån alla år som vi hade hållit på. Vår huvudsakliga verksamhet är kolloverksamheten på sommaren men vi har även haft mamma-barnläger och Barns bästa dagar i Mariebergsskogen. Våra ledare rekryterar vi gärna via mun-mot mun-metoden. Många gånger är det före detta deltagare som blivit vuxna och vill vara med som ledare. Det känns som ett fint kvitto på verksamheten när man vill komma tillbaka som ledare, säger Thomas Österdahl.
- Kollot har betytt väldigt mycket för mig, jag har verkligen längtat till det och när jag har kommit hem så känner jag direkt att jag vill tillbaka. Vi brukar alltid åka båt, vi kollar på film, bara myser och äter tillsammans . De som man är med blir som en extra familj. Man kommer nära och öppnar upp sig för varandra. På kollot är det telefonförbud, så det är skönt att komma bort från dem en vecka, säger Tindra Larsson.
Startade 2010
Årligen har utmärkelsen delats ut till en person eller verksamhet som har gjort skillnad och skapar livskvalitet för barn och unga. Vardagshjältar utses i fyra kategorier. Årets medarbetare, årets medmänniska, årets verksamhet och årets förening.
Det är Karlstadsborna som nominerar. Totalt har vi sedan starten fått in 1 800 nomineringar där 1300 av dessa är unika nomineringar. Rekordet är 242 nomineringar och 190 unika nomineringar.
Priset har stor betydelse för att lyfta de som arbetar med barn och unga och som gör enastående insatser i det tysta. Utmärkelsen är så uppskattad av de som varje år blir utsedda till årets Vardagshjältar. Hjältar som brinner för att hjälpa barn och unga med funktionsstöd, läs och skrivsvårigheter, hamnat i missbruk, lära sig simma, få åka på sommarkollo eller hamnat i utanförskap med mera.
Nominering av vardagshjältar pågår till 26 januari och de presenteras 3 mars då alla hjältar bjuds in till en jubileumsfest på Wermland Opera, totalt 60 olika hjälteverksamheter.
För mer information kontakta:
•Magnus Wallgren, samordnare för vardagshjältar. Telefon: 070-614 63 53.