Gå direkt till innehåll
Nära mat till många gäster kan vinna Svenska Publishingpriset 2019. Foto: Øyvind Lund
Nära mat till många gäster kan vinna Svenska Publishingpriset 2019. Foto: Øyvind Lund

Pressmeddelande -

Värmländsk kokbok nominerad till Svenska Publishingpriset

”Nära mat till många gäster” är en värmländsk kokbok fullproppad av recept med lokala råvaror. Nu har boken nominerats till Svenska Publishingpriset 2019!

Svenska Publishingpriset har sedan 1990 delats ut till filmer, webbplatser, tidningar, tidskrifter, böcker och andra trycksaker.

Nu har årets finalister utsetts och en av de nominerade kokböckerna är ”Nära mat till många gäster - storkökens kockar på matresa genom Värmland”.

Den värmländska kokboken är ett samarbete mellan nio värmländska kommuner och landstinget. Ansvarig utgivare är Karlstads kommun och boken har gjorts av Katarina Averås (manus och kreativt), Tin Wigelius (form och illustrationer) och Øyvind Lund (foto).

Vinnarna i Svenska Publishingpriset koras på Berns i Stockholm den 5 november.

- Vi är naturligtvis oerhört stolta över nomineringen. Vår kostchef Alain Grenard och alla andra inblandade har gjort ett viktigt jobb med att kartlägga det värmländska utbudet och presenterat det i en fantastiskt fin bok. Våra kreativa kockar serverar dagligen fantastisk mat i våra skolrestauranger, säger Birgitta Larsson, skoldirektör gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen Karlstads kommun.

Kockarna besökte gårdarna

Startskottet för den värmländska kokboken var ett initiativ från gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Karlstads kommun. Kostchefen Alain Grenard fick i uppdrag att kartlägga utbudet av värmländska råvaror.

Det ledde till ett samarbetsprojekt mellan nio värmländska kommuner, Region Värmland och lokala producenter. Kockarna besökte gårdarna, lärde känna producenterna, lärde sig hantera råvarorna och arbetade sedan fram moderna recept.

Resultatet blev en spännande kokbok fylld av recept, baserade på närodlade och ekologiska råvaror från regionen. Boksläppet skedde på Värmlands bokfestival i november förra året.

För mer information kontakta:
Birgitta Larsson, skoldirektör gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, 054-540 13 64
David Falk, kommunikatör gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, 054-540 13 07

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.