Pressmeddelande -
Ett samarbete för Vänerns bästa
Utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp på Dingelsundet är en viktig och miljöförbättrande åtgärd. Vid dagens pressträff sammanfogade Karlstads kommun och Hammarö kommun två rör som en symbolisk handling för att visa vikten av samarbetet och avtalet om avloppsvatten.
Dingelsundet är ett omvandlingsområde, från sommarstugekaraktär till fasta året runt boenden. Dingelsundet är identifierat i Karlstads kommuns VA-plan. Tidigare har fastigheterna haft enskilda vatten- och avloppslösningar. Nu tar vi hand om avloppsvattnet från Dingelsundet och det behandlas på reningsverk. Det är en miljöförbättrande åtgärd för Vänerns bästa samtidigt som boende har fått tillgång till rent dricksvatten.
Ledning på grannkommunens mark
För att lösa problem behöver vi ibland samarbeta över kommungränser. I samband med utbyggnaden har Karlstads kommun och Hammarö kommun ingått ett avtal om att Hammarö tar emot avloppsvatten från Dingelsundet för rening i ett av Hammarös reningsverk, Vidöverket.
Ledningen för avloppsvatten fram till släppunkten ligger på Hammarö kommuns mark, men ägs av Karlstads kommun. Det är Karlstads kommun som sköter underhållet av ledningen.
- Det är ett bra avtal som Karlstads kommun tecknar med Hammarö kommun. Dels av miljöskäl eftersom samtliga befintliga fastigheter på Dingelsundet kopplas till Vidöns reningsverk. Vilket i sin tur minimerar risken för eventuella läckage av avloppsvatten ut i Vänern. Och dels för att det samtidigt minskar den byggtekniska påverkan på miljön i Karlstad, då reningsverket på Vidön ligger i närområdet, säger, säger Per-Samuel Nisser (M), ordförande i kommunstyrelsen Karlstads kommun.
- Dessutom innebär det nya avtalet att Hammarö Kommun tecknar ett nytt avtal för köp av färskvatten från Karlstad vilket leder till en lägre kostnad för Hammarö kommun. Sammantaget är det en win-win situation för våra båda kommuner, Bosse Henriksson (M), ordförande i kommunstyrelsen Hammarö kommun.
För ett välmående vatten
Reningen av avloppsvattnet är en förutsättning för Vänerns välmående. Avloppsvatten innehåller bakterier, virus och parasiter, som kan ge upphov till sjukdomar hos människor och djur om avloppsvattnet inte hanteras på rätt sätt. Näringsämnen, som kväve och fosfor, bidrar till övergödning. Nedbrytning av organiskt material bidrar till minskad syrehalt i vattnet. Vid rening avskiljs organiskt material och näringsämnen från avloppsvattnet innan det går ut i Vänern.
- Genom vår VA-plan ser vi till att ha en hållbar VA-utbyggnad över tid. Det har positiva konsekvenser för vattenkvalitén i Vänern, säger Johan Törngren, byggledare, teknik- och fastighetsförvaltningen, Karlstads kommun.
För mer information kontakta:
Per-Samuel Nisser (M), ordförande i kommunstyrelsen Karlstads kommun, 054-540 12 88
Bosse Henriksson, (M), ordförande i kommunstyrelsen Hammarö kommun, 054-51 52 19
Johan Törngren, byggledare, teknik- och fastighetsförvaltningen, Karlstads kommun, 054-540 70 10