Gå direkt till innehåll
Vem är nästa vintertrampare?

Pressmeddelande -

Vem är nästa vintertrampare?

100 bilister kommer att väljas ut som under vintern cyklar minst tre dagar i veckan istället för att ta bilen. Som vintertrampare får du möjlighet att testa nya vanor i arbetspendlingen som minskar resekostnader och utsläpp - och bidrar till en mer hälsosam livsstil. Som deltagare får du dubbdäck och service av din cykel. Nu öppnar Karlstads kommun anmälan till utmaningen vintertrampare. Sista ansökningsdag är 7 november.

Miljöförvaltningen i Karlstads kommun har anordnat utmaningen vintertrampare i sex år. De första åren genomfördes det i mindre skala med runt 30 deltagare, förra året var det första med 100 deltagare.

- Intresset att vara med har varit stort varje år. Vi hoppas att vi kan få med runt 100 deltagare även i år, säger projektledare Mikael Haster.

92 procent fortsätter cykla

Resultat från vintertramparna 2020–2021 visar att 92 procent av deltagarna uppskattar att de kommer cykla till sitt arbete tre gånger per vecka, eller mer kommande vinter. Innan projektet cyklade ingen deltagare tre gånger i veckan eller mer till jobbet under vinterhalvåret.

- Det tycker vi är ett strålande resultat. Deltagarna bedöms ersätta cirka 16 000 bilresor i arbetspendlingen med cykelresor. Det motsvarar en minskning med 673 bilresor per vecka. Att deltagarna cyklade i stället för att ta bilen under projekttiden gav en minskning av 7,4 ton växthusgaser, säger Mikael Haster.

Fokus på Viken och Inre hamn i år

Det pågår mycket byggnation i centrala Karlstad just nu med nya bostäder vid Coop-tomten och byggnationen av Vikenförbindelsen. Därför vill kommunen locka deltagare som i första hand gör en del av sin arbetspendlingsresa genom dessa områden. Men alla som bor eller arbetar i Karlstad är välkomna att göra en intresseanmälan.

- Vi hoppas att det blir en varaktig förändring som gör att belastningen på både miljö och trafik minskar även efter att ombyggnationerna är klara. Vikenförbindelsen är ju mer än bara en bilväg. Här gör vi också förbättringar för både gång, cykel och kollektivtrafik, säger Mikael Haster

För mer information kontakta:

Mikael Haster, projektledare och miljösamordnare på miljöförvaltningen, telefon 054-540 46 92

(Sofia Carlson, kommunikatör, telefon 054-540 69 87)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 96 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har nästan 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.