Gå direkt till innehåll
Glada barn på Västerstrandsskolan firar Generation Pep certifieringen ute på skolgården.
Glada barn på Västerstrandsskolan firar Generation Pep certifieringen ute på skolgården.

Pressmeddelande -

Västerstrandsskolan har blivit certifierad som en Generation PEP skola

Västerstrandsskolan blir första grundskolan i Karlstads kommun att certifieras som en Generation PEP skola. Det innebär att skolan aktivt och systematiskt arbetar med fysiska aktiviteter och hälsosamma måltider. Idag firade skolan med att hissa sin generation PEP-flagga och belönades också med ett diplom signerat Generation Peps verksamhetschef Carolina Klüft och en av initiativtagarna, H.K.H. Prins Daniel.

För att bli certifierad så behöver skolan skatta sitt nuläge genom evidensbaserade frågor för sex olika kategorier kring fysisk aktivitet och hälsosam mat, och sedan ta fram konkreta handlingsplaner. När skolan skattat sig högt på alla sex områden har de möjlighet att bli certifierade och handlingsplanen skickas då in till Generation Pep, där en expertgrupp går igenom handlingsplanen innan skolan tilldelas certifieringen. Då arbetet med barn och ungdomars hälsa är en färskvara som kräver kontinuerligt arbete så sträcker sig certifieringen under ett år – efter det behöver skolan ansöka på nytt.

– Vi har under de senaste sex åren arbetat aktivt för att skapa en rörelsefrämjande utemiljö och tror att eleverna blir både piggare och tryggare av ökad struktur och rörelse under rasterna. Vi har bland annat skapat Lekoteket som är till för den fria leken – vi arbetar också med andra teman som estetiska och utmanande aktiviteter, rörelseaktiviteter och pulspass, sociala lekar samt spel av olika slag, säger Tino Skovlund, lärare i fritidshem, Västerstrandsskolan.

I köket arbetar Västerstrandsskolan med så mycket närproducerat de kan och till största del ekologiska varor. De försöker vara så klimatsmarta de kan och bakar allt sitt bröd- och lagar all sin vegetariska kost själva. Skolan tror på att servera hållbara måltider samtidigt som de tillgodoser barnens önskemål så att de äter så mycket som möjligt och har energi under hela skoldagen.

– Elevernas hälsa påverkar deras vardag både i skolan och på fritiden. Har man möjlighet att röra på sig och äta bra ger det energi och bättre förutsättningar att koncentrera sig på skolarbetet. Därför har vi under många år satsat på bra utemiljöer och hälsosam kost i Karlstads kommuns förskolor och skolor. Det är väldigt kul att Västerstrandsskolan fått denna certifiering, säger Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

fr.v.: Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Tino Skovlund, lärare i fritidshem, Ulf Eriksson, rektor 4-6 samt Karin Thorell, rektor F-3.  

En hel dag av firande

För att fira certifieringen ägnade skolans 460 elever hela fredagen åt uteaktiviteter i rörelsens tecken. Det blev dans, lekar och en rörelsebana att jogga, gå eller springa runt – följt av en kort ceremoni där skolan hissade sin nya Generation Pep-flagga. Det bjöds även på peppande musikunderhållning av lärare från Kulturskolan. Maten serverades utomhus på skolans stora muurikkor.

– Vi är både glada och stolta över att få ta emot den här certifieringen - det är ett bevis på det arbete vi varje dag gör här på skolan. Inlärning, mående och rörelse går hand i hand – får eleverna röra på sig och äta bra, hälsosam mat så skapar det bättre förutsättningar för lärande och goda studieresultat. Att bli uppmärksammad för det arbete vi lägger ner betyder otroligt mycket för oss som skola, men såklart också för personal och elever, säger Ulf Eriksson rektor på Västerstrandsskolan, Karlstads kommun.

För mer information kontakta:
Karin Thorell, rektor f–3 Västerstrandsskolan, 054-540 33 89
Ulf Eriksson, rektor 4–6 Västerstrandsskolan, 054-540 29 76
Amanda Karlsson, kommunikatör, barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 35 20


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.