Gå direkt till innehåll
Sjungande elever på Kulturskolan.
Sjungande elever på Kulturskolan.

Pressmeddelande -

Våryra på Kulturskolan

I helgen hade Kulturskolan sin årliga Våryra som är skolans höjdpunkt och avslutning där eleverna får visa upp vad de lärt sig under det gånga läsåret. Även detta år fick våryran bli en digital variant.

I stort sett samtliga elever deltar i Kulturskolans verksamhet någon gång under sin skolgång. Skolan har drygt 20 projekt i förskola, grundskola samt grundsärskola och möter cirka 3400 elever per läsår. Varje läsår erbjuds alla elever i årskurs två en grundkurs med möjlighet att prova på bild, dans, musik och teater. Förutom de kurser som erbjuds alla elever utan kostnad så har Kulturskolan också en frivillig verksamhet för barn och ungdomar i åldrarna 2–20 år – här går cirka 1900 elever.

Kulturskolans Våryra är en viktig dag där skolan får visa upp sin verksamhet- och eleverna vad de har lärt sig under läsåret. I år när Våryran anordnades digitalt filmades eleverna på olika platser i centrala Karlstad där de visade upp sig – bland annat blev det dans på bryggan vid CCC, sång av skolans yngre elever i Mariebergsskogen och sång av de äldre eleverna på sandgrundsudden.

– Det är såklart tråkigt att vi inte kunde anordna Våryran fysiskt i år då det har blivit lite av en festival som lockar ungefär 3000 besökare och elever. Men resultatet av den digitala våryran blev också väldigt bra och vi har så duktiga elever som ställer upp, säger Kerstin Wallmyr, kulturskolechef på Kulturskolan.

Vidareutveckling av Kulturskolans verksamhet

Kulturskolans mål är att väcka lust till ett kreativt skapande där elevernas förkunskaper inte spelar någon roll och där varje elev ska få uppleva den glädje som kulturen har att erbjuda. Därför har Kulturskolan fått i uppdrag att vidareutveckla verksamheten så att fler barn och ungdomar i kommunen kan ta del av skolans utbud. Bland annat ska skolan öka samverkan med kultur- och fritidsförvaltningen gällande insatser för en meningsfull fritid. I de områden där deltagandet är lägre ska Kulturskolan stärka sin närvaro genom ökat antal skolprojekt.

– För många barn och unga kan kulturen i form av exempelvis dans, sång, teater eller bild inte bara innebära ett roligt och utvecklande fritidsintresse utan den kan också påverka livs- och yrkesval i framtiden. Därför vill vi att ännu fler barn ska få möjlighet att delta i verksamheten, säger Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

För mer information kontakta:

Kerstin Wallmyr, kulturskolechef Kulturskolan, 054-540 29 87
Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82 
Amanda Karlsson, kommunikatör barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 35 20

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.