Gå direkt till innehåll
Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 22 juni

Pressmeddelande -

Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 22 juni

Tilldelningsbeslut i upphandlingen av somatiska vårdboendeplatser, sänkt ålder vid förenklad biståndsbedömning för serviceinsatser och rapport om pandemins påverkan på verksamheterna och vidtagna åtgärder. Det var några av de ärenden som behandlades på vård- och omsorgsnämndens möte den 22 juni. 

Det fullständiga protokollet från vård- och omsorgsnämndens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.

Fler vårdboendeplatser för somatiskt långtidssjuka

Under våren 2022 har vård- och omsorgsförvaltningen genomfört en upphandling av 20 vårdboendeplatser med somatisk inriktning inom Karlstads tätort. Växelvårdsplatser kan också bli aktuellt under avtalstiden inom efterfrågad volym. Avtal tecknas med vinnande anbudslämnare utifrån det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet, där vårddygnspris, blockhyra och kvalitet sammanvägs. I upphandlingsprocessen har även representanter från berörda fackliga organisation och intresseorganisationer deltagit. Avtalet beräknas gälla från och med 1 oktober 2022.

Beslut

Vardaga Nytida Omsorg AB tilldelas kontrakt för somatiska vårdboendeplatser inom ramen för genomförd upphandling.

Dnr VON/2022:52 Dpl 14

Ansvarig handläggare: Karin Frejsjö, upphandlingsledare, 054-540 55 62

Läs mer i separat pressmeddelande

Enklare för fler att få serviceinsatser

År 2011 beslutade vård- och omsorgsnämnden att införa förenklad biståndsbedömning för personer över 75 år. Förenklad biståndsbedömning gäller insatserna städning, tvätt, trygghetslarm, matdistribution, inköp, sopsortering och apoteksärenden. Ansökan om dessa insatser handläggs av personal på Kontaktcenter. Det görs ingen behovsprövning för insatser som handläggs enligt förenklad biståndsbedömning.

Med anledning av Covid-19 rekommenderade Folkhälsomyndigheten att alla personer över 70 år i möjligaste mån skulle stanna inne och minimera kontakter. För att följa dessa rekommendationer och underlätta för äldre medborgare i kommunen beslutade vård- och omsorgsnämnden att förenklad biståndsbedömning ska omfatta personer över 70 år istället för 75 år som tidigare.

Alla tillfälliga beslut som fattades med anledning av Covid-19 har setts över. Efter utredning föreslås åldersgränsen för att ha rätt till serviceinsatser utan biståndsbedömning omfatta personer över 68 år.

Beslut

Tillfällig utökning av förenklad biståndsbedömning för serviceinsatser för personer över 70 år upphör den 30 september 2022. Förenklad biståndsbedömning för serviceinsatser gäller för personer över 68 år från och med den 1 oktober 2022.

Dnr VON/2022:199 Dpl 33

Ansvarig handläggare: Per Söderberg, beställarchef, 054-540 54 52

Rapport – Redovisning av pandemins påverkan på verksamheterna och vidtagna åtgärder

Pandemin har inneburit en stor omställning i verksamheten och stort fokus har lagts på arbetet med att förhindra smittspridning av covid-19. En rapport har tagits fram som beskriver pandemins påverkan på vård- och omsorgsförvaltningens verksamheter och vidtagna åtgärder för perioden mars 2020 till och med april 2022.

Rapporten visar att pandemins påverkan på kunder bland annat inneburit mindre möjligheter till aktiviteter och social samvaro, och att många kunder avvaktat med att ansöka om olika insatser. Åtgärder som vidtogs var bland annat att Resurscentrum öppnade nya resursavdelningar, besöksvärdar anställdes på boendena för att ta emot anhöriga och digitala aktiviteter erbjöds. Trivseltid användes i större utsträckning för att minska känslor av ensamhet.

För hälso- och sjukvård var det en ökad belastning med anledning av provtagningar och vaccinationer. Överlag var sjukfrånvaron högre i verksamheterna och det gav ökad arbetsbelastning. Överanställning av medarbetare och möjlighet att söka tjänster på den nystartade covid-19 avdelningen var några av åtgärderna som vidtogs.

Framgångsfaktorer under pandemin utöver detta var bland annat att det hölls en god basal hygien och en mycket god samverkan med externa utförare och Region Värmland.

Beslut

Rapporten godkändes.

Dnr VON/2022:145 Dpl 3

Ansvarig handläggare: Peter Nylander, verksamhetschef hälso- och sjukvård, 054-540 57 95

Krav på vaccinationsintyg för nyanställd personal upphör

Genom ett politiskt initiativ från det blågröna styret beslutade vård- och omsorgsnämnden och kommunstyrelsen i december 2021 om krav på vaccinationsintyg för all nyanställd personal inom vård- och omsorgsförvaltningen. Detta gällde både timanställda, tidsbegränsade anställningar och tillsvidareanställda. Beslutet togs för att skydda kunder. Med anledning av att Covid-19 från och med den 1 april 2022 inte längre klassas som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom görs bedömningen att krav på vaccinationsintyg inte längre är nödvändigt.

Beslut

Kravet på vaccinationsintyg för nyanställd personal inom vård- och omsorgsförvaltningen upphör från och med den 1 juli 2022.

Dnr VON/2021:470 Dpl 20

Ansvarig handläggare: Susanne Gustafsson, HR-chef, 054-540 55 53

Erbjudande från SKR om utvecklingsarbete kring socialtjänstens verksamhetssystem

Sveriges kommuner och regioner (SKR) erbjuder kommuner att delta i ett gemensamt utvecklingsarbete som innebär att ta fram förutsättningar för moderna verksamhetssystem. Syftet är att ta fram gemensamma krav för ett modernt och digitalt verksamhetsstöd. Projektet beräknas pågå i tre år mellan 2023 - 2025. Kommuner som vill delta och aktivt medverka i arbetets styrning, prioritering och genomförande ska bidra till finansiering med 1 krona per invånare och år. Då både arbetsmarknads- och socialförvaltningen samt vård- och omsorgsförvaltningen avser medverka delas kostnaderna mellan förvaltningarna.

Beslut

Vård- och omsorgsförvaltningens medverkan i SKR:s utvecklingsarbete kring socialtjänstens verksamhetssystem godkänns.

Dnr VON/2022:165 Dpl 01

Ansvarig handläggare: Marie Johansson, utvecklingschef, 054-540 55 56

Mer information

För mer information kontakta vård- och omsorgsnämndens ordförande Christian Holm Barenfeld (M), 070-621 08 21, eller ansvarig handläggare för respektive ärende. Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.