Gå direkt till innehåll
Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 17 november

Pressmeddelande -

Vård- och omsorgsnämndens beslut i korthet 17 november

Upphandling av innovativ digital utbildning inom kognitiv svikt för personal, återredovisning av kostnaderna för hantering av privata vårdgivare samt återrapportering av arbetet med åtgärder efter extern granskning av det interna kontrollsystemet och samverkan mellan professioner. Det var några av de ärenden som behandlades på vård- och omsorgsnämndens möte den 17 november.

Det fullständiga protokollet från vård- och omsorgsnämndens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.

Återredovisning av kostnaderna för hanteringen av privata vårdgivare samt resultat och effekter av upphandling av vårdboendeplatser

Efter en motion från Vänsterpartiet fick vård- och omsorgsnämnden i uppdrag att utreda kommunens kostnader för vård i privat regi de senaste fem åren. Utredningen visar även kostnaden för om verksamheten hade bedrivits i kommunal regi. Uppdraget återredovisas nu. Även resultat och effekter av upphandling av vårdboendeplatser som beslutades av kommunfullmäktige 2017 återredovisas.

Återredovisningen visar att den årliga enhetskostnaden i snitt för äldreboende i egen regi ligger 246 kr högre jämfört med enhetskostnaden i extern regi under den senaste femårsperioden. Vid jämförelse av kundnöjdhet mellan egen regi och privat regi under samma tidsperiod är den förhållandevis jämn, med endast små variationer.

Vård- och omsorgsnämndens förslag till kommunstyrelsen

Återredovisningen godkänns.

Dnr VON/2021:264 Dpl 30

Ansvarig handläggare: Karin Jonsson, ekonomichef, 054-540 10 49

Upphandling – Innovativ digital utbildning inom kognitiv svikt för personal inom LSS

Vård- och omsorgsförvaltningens verksamhet, funktionsstöd, vill utveckla en ny typ av utbildning inom kognitiv svikt för personal. Därför finns behov av att upphandla en utbildningslösning. Utbildningslösningen ska vara digital och ge personalen utbildning kring hur förvaltningens kunder kan uppleva olika vardagssituationer och då öka förståelsen för kundens vardag.

Beslut

Förvaltningen får i uppdrag att annonsera upphandlingsunderlag. Resultatet av upphandlingen och inledande utvecklingen återredovisas till vård- och omsorgsnämnden senast i april 2022.

Dnr VON/2021:330 Dpl 14

Ansvarig handläggare: Mikael Nordström, upphandlingsledare, 054-540 60 29

Åtgärder med anledning av PwC:s revisionsrapport – Återrapportering

I juni 2020 beslutade vård- och omsorgsnämnden att en extern granskning skulle genomföras av förvaltningens interna kontrollsystem och samverkan mellan olika professioner i verksamheten, med anledning av bristerna på Kronogårdens trygghetsboende. I februari 2021 redovisade förvaltningen vidtagna, pågående och planerade åtgärder med anledning av de förbättringsområden som framkommit vid granskningen. Arbetet med åtgärderna återrapporteras nu till nämnden.

Beslut

Förvaltningens vidtagna, pågående och planerade åtgärder godkändes.

Dnr VON/2020:263 Dpl 34

Ansvarig handläggare: Christina Millner, senior konsult, 054-540 55 09

Tillsynsenhetens granskningsrapport av samtliga vård- och trygghetsboenden – Återrapportering

I juni 2020 gav vård- och omsorgsnämnden förvaltningens tillsynsenhet i uppdrag att genomföra en granskning av samtliga vård- och trygghetsboenden i kommunen. Syftet med granskningen var att säkerställa att de brister som upptäckts på Kronogårdens trygghetsboende inte ska kunna uppstå igen. En övergripande sammanställning av granskningen redovisades till nämnden i februari 2021, och i samband med detta fick förvaltningen i fortsatt uppdrag att arbeta med åtgärder och återrapportera detta till nämnden. Arbetet återrapporteras nu till nämnden.

Beslut

Förvaltningens redovisning av vidtagna, pågående och planerade åtgärder godkändes.

Dnr VON/2020:274 Dpl 30

Ansvarig handläggare: Christina Millner, senior konsult, 054-540 55 09

Redovisning av ej verkställda beslut – juli till september 2021

Varje kvartal ska kommunen redovisa till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om det finns beslut som inte blivit verkställda inom tre månader. Uppgifterna om ej verkställda beslut redovisas också till kommunrevisionen och kommunfullmäktige.

Vid rapporteringen efter det tredje kvartalet 2021 fanns det 22 beslut enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, som inte blivit verkställda inom tre månader. 5 av besluten gäller bostad med särskild service. De övriga gäller ledsagarservice (4), daglig verksamhet (4), avlösarservice (4), kontaktperson (3) och korttidsvistelse (2).

Enligt Socialtjänstlagen, SoL, fanns det 24 beslut som inte blivit verkställda inom tre månader. 20 av besluten gäller särskilt boende. De övriga gäller korttidsboende/växelvård (2) och kontaktperson (2).

Beslut

Redovisningen godkändes.

Dnr VON/2021:351 Dpl 34

Ansvarig handläggare: Madeleine Ahlborg, tillsynschef, 054-540 58 61

Mer information

För mer information kontakta vård- och omsorgsnämndens ordförande Christian Holm Barenfeld (M), 054-540 12 81, eller ansvarig handläggare för respektive ärende. Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.