Pressmeddelande -
Tusentals musslor får nytt hem
För att de inte störas av byggnationen av den nya gång- och cykelbron mellan Färjestad och Råtorp flyttas nu musslorna på platsen längre uppströms. Musslorna gillar inte att vattnet blir lite grumligt under byggnationstiden och därför får omkring 3000 till 10 000 musslor ett nytt hem. Byggnationen av bron väntas komma igång kring årsskiftet.
Gång- och cykelbron blir en 290 meter lång tvärförbindelse mellan Karlstads norra stadsdelar. I västra och östra älvfåran är det tätt mellan broarna men i den norra delen är det färre. Att förenkla det hållbara resandet och göra det mer attraktivt att gå och cykla är en viktig satsning för kommunen.
Men en satsning på hållbart resande ska inte stå i vägen för djur och natur därför flyttas musslorna som ligger i närheten. Det är svårt att uppskatta exakt hur många musslor som måste flyttas men mellan 3000 och 10 000 musslor får nu ett nytt hem.
- Musslorna gillar inte att vattnet grumlas under tiden som byggnationen av bron pågår. Även om musslor klarar av en förhöjd grumling finns risk för att uppgrumlat material tillfälligt kommer sedimentera där musslorna lever, vilket kan påverka dem negativt om de inte kan ta sig upp till ytan tillräckligt fort. Därför kommer vi se till att de flyttas lite längre uppströms så de inte störs, säger Stefan Prochazka projektledare.
Byggnationen av den nya bron ska preliminärt påbörjas kring årsskiftet.
Dykare hjälper till med flytt
Dykare är nu på plats och flyttar musslorna till sitt nya hem ungefär 50-100 meter längre uppströms. Musslorna ligger längs den västra stranden på ett område som är ungefär 2000 kvadratmeter stort. Under tisdagen kunde dykarna flytta omkring 400 musslor.
Dykarna plockar upp musslorna i en nätkasse och transporterar dem via båt, nedsänkta i vatten från Klarälven, för att sedan placera ut dem på bottnen för hand i utsättningsområdet. Flytten av musslorna kommer pågå under veckan. Enligt tidigare genomförda inventeringar ska det finnas både spetsig målarmussla och flat dammussla på platsen. Flat dammussla är sällsynt i Sverige och klassas som nära hotad.
Bilderna nedan går att använda fritt med fotohänvisning till We Dive Karlstad AB
För mer information kontakta:
Stefan Prochazka, projektledare 054-540 66 81
Dag Cederborg, miljösakkunnig WSP 010-722 68 08