Gå direkt till innehåll
Erik Nilsson och Henrik Sjöberg vid utställningen i Karlstadsrummet.
Erik Nilsson och Henrik Sjöberg vid utställningen i Karlstadsrummet.

Pressmeddelande -

Tusentals historiska bilder från Karlstad i ny webbkarta

Idag lanserar Karlstads kommun en ny webbkarta med gamla fotografier från tusentals platser i Karlstad. Bilderna är tagna på uppdrag av Karlstads kommun och är främst från 1940-talet fram till 1980-talet. Idag öppnar även en utställning med exempel från bildskatten i Karlstadsrummet.

Fotografierna visar allt från Karlstads synagoga, gamla träbyggnader på Drottninggatan, små trähus i Viken till bensinstationer i Tingvallastaden och Haga. Det rör sig om tusentals bilder som har tagits på uppdrag av Karlstads kommun genom åren, ofta inför planerade rivningar eller andra stora förändringar av staden.

- Det här är ett fantastiskt material som vi vill dela med oss av till allmänheten. Det har varit ett stort jobb att digitalisera alla bilder men nu finns de äntligen samlade i den här webbkartan. Nu hoppas vi att Karlstadsborna kommer ha glädje av dem, säger Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Utställning i Karlstadsrummet

För att uppmärksamma den nya webbkartan anordnar Karlstads kommun även en särskild temautställning i Karlstadsrummet med exempel från bildsamlingen. Utställningen kommer att finnas på plats 20 januari till 16 februari. Under den här perioden kommer det även finnas en digital skärm i rummet där alla bilder finns tillgängliga.

Från och med 20 januari finns webbkartan permanent tillgänglig på kommunens webbplats och via länken https://gi.karlstad.se/historiskabilder/

Bilderna visar stora förändringar

I likhet med många andra svenska städer försvann en hel del av den äldre bebyggelsen i Karlstad mellan cirka 1950 och 1970.

- Under den här perioden fanns en stark önskan om att skapa en modern stad. Det fanns en framtidstro om det moderna samhällets förtjänster och lösningar. De nya kraven på bekvämlighet och funktionalitet ansågs vara svåra att förena med den åldrade bebyggelsen och därför revs många äldre hus, berättar stadsarkitekt Henrik Sjöberg.

Ökad medvetenhet idag

Idag finns en annan förståelse i kommunen för värdet av att behålla och bevara den äldre bebyggelsen och de miljöer som ännu finns kvar.

- Den äldre bebyggelsen utgör en viktig del av stadens själ och visar hur vi levde förr. Karlstads kommun inventerar därför byggnader och miljöer i ett kulturmiljöprogram för att vi ska kunna ta tillvara på våra värdefulla miljöer för framtiden, säger stadsbyggnadsantikvarie Patrik Söderman.

För mer information kontakta:

Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, tfn 054-540 12 77

Henrik Sjöberg, stadsarkitekt, stadsbyggnadsförvaltningen, tfn 054-504 46 23

Patrik Söderman, stadsbyggnadsantikvarie, stadsbyggnadsförvaltningen, tfn 054-540 45 14

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.