Gå direkt till innehåll
Sundsta torg öppnar för trafik

Pressmeddelande -

Sundsta torg öppnar för trafik

Stensättningen, busshållplatserna, cykelställen och belysningen är klar på nya Sundsta torg. Den 1 december släpps trafiken på och Karlstadsborna kan börja få ett intryck av hur allt kommer bli när det är klart till våren.

På en plats som tidigare mest bestått av en vägkorsning, skapar kommunen nu en ny knytpunkt - ett torg med fontändamm, planteringar och sittplatser.

- Sundsta torg kommer bli ett stort lyft för hela stadsdelen. Det blir en ny levande mötesplats, ett stadsrum där man kan stanna upp och njuta. Vi kommer att plantera runt 8 000 växter och 30 träd på torget och dess omgivningar så även om det ligger centralt blir det många gröna inslag, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Torget omges av nya flerbostadshus varav några redan är inflyttade och andra väntar på att byggas.

- Så kul att Sundsta torg nu realiseras med såväl bostäder, verksamheter som själva torget. Det är ett betydelsefullt tillskott av bostäder i ett populärt område och blir en viktig mötesplats för karlstadsbor av olika generationer, säger Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Klart i vår

Torget är nu så pass färdigt att trafiken kan släppas på. Torget öppnar för trafik den 1 december och den 10 december kommer Värmlandstrafik att börja trafikera busshållplatserna.

- Man kan säga att vi är klara med själva stommen av torget. Stensättning, busshållplatser och alla fasta installationer som planteringsöar och fontändamm är på plats – men också torgets växter och en del av belysningen. Nu kvarstår saker som att fylla fontänen med vatten, komplettera belysningen och sätta ut de specialdesignade bänkarna. Belysningen slutför vi under vintern och resten tar vi till våren, berättar projektledare Mikael Lundh.

Det finns även planer på ett konstverk till någon plats i projektet. En konstnär kommer inom kort att utses för att påbörja gestaltningsprocessen.

”Ett torg på de gåendes villkor”

Fotgängare och cyklister kan nu röra sig över hela torget, medan bilar och bussar får använda en mer begränsad yta i sydöstra delen av torget. Ytan är en så kallad "shared space", vilket betyder att bussar och bilar samsas med gående och cyklister, utan anvisade övergångställen eller ljussignaler. Området är ett gångfartsområde där fordon ska köra i gångfart och har väjningsplikt mot gående.

- Även om torget har bil- och busstrafik är tanken att det ska bli en härlig plats att hänga på. Fontändammen och planteringsöarna med träd och växter ger rumslighet och mer avskildhet mot torgets trafikerade delar. Bilarna ska köra lika fort som en människa går, säger Mikael Lundh.

Fakta om Sundsta torg

En fontändamm bildar torgets mittpunkt för vistelse och planteringsöar med träd, högre gräs och blommor skapas för att ge rumslighet och mer avskildhet. Intill öar placeras soffor för den som vill slå sig ner en stund. Stenläggningen på torget blir diagonalsatt natursten med ett karaktäristiskt mönster, vald med tanke på dess höga kvalitet och livslängd. Belysningen av torget kommer ske från master med väl avvägda spotlights och en effekt för dammen när den är tom under höst och vinter.

Sundsta torg i siffror

  • Torgets storlek: 3100 m2
  • Byggstart: maj 2023
  • Färdigställande av torg: december 2023
  • Färdigställande av projekt: maj – juni 2024
  • Färdigställande av VA – arbeten och sanering: 2020
  • Antal gatstenar: 279 000 stycken
  • Längd kantsten: 1140 m
  • Antal cykelpolllare: 36 stycken
  • Antal växter - 8 000 blommor, lökväxter och prydnadsgräs samt 30 stycken nya träd kommer att planteras inom torget och dess omgivning. Utöver det kommer ytterligare 20 nya träd att planteras inom stadsdelen som kompensation för de träd som tagits ner inom projektet.

För mer information kontakta

Monika Bubholz (MP), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, tfn 054-540 12 85

Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, tfn 054-540 10 45

Mikael Lundh, projektledare teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 67 93

Victor Kjäll, byggledare teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 69 84

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.