Gå direkt till innehåll
Karta över planerad avverkning vid Tuggelite.
Karta över planerad avverkning vid Tuggelite.

Pressmeddelande -

Stor granbarkborreavverkning på Tuggelite börjar nu

Under mars 2022 kommer Karlstads kommun att bli tvungna att ta ner en stor andel träd i Tuggeliteområdet. Detta beror på att många träd är angripna av granbarkborre och riskerar att falla. I delar av området behöver alla träd tas ner medan andra delar blir mindre påverkade. Avverkningarna börjar idag onsdag och väntas pågå i 2-3 veckor.

Slutavverkning vid spårstationen

Området vid Tuggelite spårstation och från grillplatsen vid hinderbanan ned mot Tuggeliteskolan kommer att slutavverkas. Det innebär att alla träd kommer att tas ner eftersom dessa ytor har drabbats hårt av granbarkborren. Även de träd som inte är angripna av granbarkborren kommer att tas bort eftersom kvarlämnade träd är så pass få att de skulle riskera att falla med vinden.

- Det känns tråkigt att behöva ta ner så mycket skog för åtgärderna kommer att förändra intrycket av Tuggeliteskogen över lång tid. Men eftersom många barn befinner sig i den här skogen kan vi inte riskera att låta dem stå kvar, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Luckor i resterande skog

Det blir några fler kala ytor där angreppen är omfattande och där de friska granarna kommer falla med vinden om de skulle lämnas kvar.

- Det blir många små luckor i resten av skogarna runt Tuggelite. Vi kommer också att ta bort riskträd utmed motionsspåren, vägar och större stigar som riskerar att falla på platser där många rör sig, säger Sara Asker, naturvårdshandläggare på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Undviker skidspåren

För att bevara skidspåren kommer entreprenören att köra skogsmaskinerna i riktningar så att man slipper passera och förstöra skidspåren.

- Avverkningar som behöver ske där vi måste passera skidspåren tar vi efter att snön har smält bort, säger Sara Asker.

Underlättar för lövträd

Kommunen vill minska risken att en enskild trädart blir angripen av skadeinsekter på det här sättet i framtiden.

- Vi strävar efter att så mycket tall och löv som möjligt ska kunna lämnas och bland annat friställa lövträd så de får mer ljus och röja ned unggranar i lövdominerad skog. På så sätt ger vi förutsättningar för att få en mer varierad och stabil skog på Tuggelite för framtidens användare, säger Henrik Lander.

För mer information kontakta

Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, tfn 054-540 12 78

Sara Asker, naturvårdshandläggare teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 67 98

Hans Forsgren, handläggare skog och friluftsliv, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 69 43

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.