Gå direkt till innehåll
Socialt ansvarsfull upphandling skapar arbetstillfällen

Pressmeddelande -

Socialt ansvarsfull upphandling skapar arbetstillfällen

Karlstads kommun har genomfört sin första socialt ansvarsfulla upphandling. Det innebär att kommunen använder upphandling som ett arbetsmarknadsverktyg i syfte att göra vägen kortare för personer som behöver hjälp med att komma ut i arbetslivet.

Med socialt ansvarsfull upphandling kan vi ta social hänsyn i samband med en upphandling, genom att där det är möjligt ställa vissa hållbarhetskrav.

– Det kan handla om att bidra till sysselsättning för grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden, eller att varor och tjänster är tillgängliga för alla oavsett ålder, kön eller funktionsnedsättning. Vår förhoppning är att kravet på lång sikt ska leda till en mer inkluderande och jämlik kommun, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Karlstad kommun genomför nu upphandlingar där vi för dialog med företagen om hur de kan bidra med arbetsfrämjande insatser under avtalstiden. Exempel på arbetsfrämjande insatser kan vara studiebesök och praktik, men även anställning, lärlingsplatser och språkträningsplatser. På så vis bidrar vi till att skapa ett mer socialt hållbart Karlstad.

– Det bygger på samverkan mellan flera av kommunens verksamheter, upphandlare och arbetsgivare. Vi ställer krav på att företagen ska ha en dialog med oss och tillsammans kan vi hitta nya möjligheter för de som har svårt att få jobb, till exempel ungdomar, nyanlända eller personer med funktionsnedsättning, säger Jenny Sundén, hållbarhetssamordnare, kommunledningskontoret.

Samverkan som främjar sysselsättning

Inom Karlstads kommun är det främst tre förvaltningar som samverkar med företagen kring arbetsfrämjande insatser, kommunledningskontoret, arbetsmarknad- och socialförvaltningen och gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen. Kommunen erbjuder handledning och stöd för att skapa en vinn-vinn-situation för både företagen och samhället. Exempelvis om en arbetsgivare har vissa rekryteringsbehov kan vi samverka för att skapa en arbetsplatsförlagd utbildning.

– Det handlar inte bara om att ställa krav utan om att tillsammans utforska möjligheter och hitta sätt att skapa meningsfulla arbetsuppgifter och kanske möta de rekryteringsbehov som företagen kan ha, säger Malin Rådman, enhetschef Jobbcenter, arbetsmarknad- och socialförvaltningen.

Att få vara på en arbetsplats och få inblick i olika yrken och kanske en första erfarenhet av arbetslivet kan betyda mycket för en individ. Det kan hjälpa företag och arbetsgivare förstå fördelarna med att inkludera och erbjuda sysselsättning för individer som kanske behöver det mest. Investera i tid och få mycket tillbaka.

– Genom att främja sysselsättning för personer långt från arbetsmarknaden kan det stärka känslan av sammanhang, möjliggöra social träning, språkutveckling och förändra en arbetsgivares syn på en grupp som har mycket att erbjuda, säger Madeleine Bäckström, rektor, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Vi har nu genomfört vår första upphandling och ska börja föra dialog med vinnande leverantörer. Vår förhoppning är att kravet på lång sikt ska leda till en mer inkluderande och jämlik kommun.

Kontaktpersoner:

Jenny Sundén, hållbarhetssamordnare, Karlstads kommun, 054-540 41 16.

Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande, Karlstads kommun, 054-540 12 89.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.