Pressmeddelande -
Snart är det dags att kandidera och rösta till ungdomsfullmäktige
Med start nästa vecka besöker ungdomsfullmäktiges ledamöter kommunens grund- och gymnasieskolor för att informera om valet. Under våren kan ungdomar som är 15–19 år och folkbokförda i Karlstads kommun kandidera och rösta till ungdomsfullmäktige.
Ungdomsfullmäktige representerar kommunens unga och är ett rådgivande och partipolitiskt obundet organ i Karlstads kommun. Nu hoppas ledamöterna att så många som möjligt vill ställa upp i valet och kanske bli framröstade som ledamöter till nästa mandatperiod.
– Vi har planerat för det här i flera månader. Eftersom det är så många skolor vi ska besöka pågår valturnén hela mars, säger Alexander Rydberg som är en av ungdomsfullmäktiges två ordföranden.
Viktigt att ungdomar är med och utvecklar framtidens Karlstad
Ledamöterna i ungdomsfullmäktige skriver egna förslag och motioner som läggs fram på de månatliga stormötena.
– Vi i det grönröda styret tycker att det är jätteviktigt att ungdomar är med och utvecklar framtidens Karlstad, säger kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (S).
– Hela vår verksamhet skapas ju av våra idéer, men man måste inte ha en konkret idé för att vara med. Ofta är det när man träffar andra engagerade ungdomar som man kommer på vad man vill göra. Man kan också bygga vidare på andras idéer om man inte har en egen, säger Alexander.
Sista dag att kandidera är den 2 april
Nästa vecka öppnar kandideringen. Om man vill kandidera går man in på ungdomsfullmäktiges webbsida och fyller i ett formulär senast den 2 april. Alla kandidater och deras motiveringar publiceras sedan på webben.
– Vi hoppas att fler vill engagera sig, men om man inte vill sitta med i ungdomsfullmäktige kan man ändå vara med och påverka genom att rösta på de kandidater man vill ska representera kommunens unga under nästa mandatperiod, säger ungdomsfullmäktiges ordförande Matilda Glaas.
Valveckan pågår den 8–14 maj men det går bra att förtidsrösta så snart kandidatlistan är publicerad. Rösträtt har alla ungdomar som är 15–19 år och folkbokförda i Karlstads kommun. De kandidater som blir framröstade som ledamöter sitter med i ungdomsfullmäktige i ett skolår.
Möjlighet att påverka, en merit för framtiden och vänner för livet
– Man lär sig mycket under mandatperioden. Vi har fått prata med kommunens politiker och tjänstepersoner och lärt oss hur kommunen fungerar och hur vi kan lämna egna förslag och driva frågor. I januari åkte några ledamöter på ett nationellt ungdomsrådsmöte som arrangerades av Sveriges ungdomsråd, säger Alexander.
– Som ledamot får du inte bara fått en värdefull merit för framtiden utan också vänner för livet, avslutar Matilda.
För mer information, kontakta:
Malin Qvarnström, kommunikationsstrateg, Karlstads kommun, 054-540 39 54.