Pressmeddelande -
Sensorer fick blommorna att klara sommarhettan
Pilotprojektet med sensorer i vissa av kommunens planteringar blev väldigt lyckat. Trots den rekordvarma sommaren överlevde blommorna. Tack vare sensorerna som läser av hur mycket fukt det finns i blomjorden kunde man läsa av när planteringarna akut behövde vatten.
Under sommaren provade kommunen att placera ut nio stycken fuktsensorer i olika planteringar. På så sätt kunde medarbetarna som sköter vattningen få reda på när blommorna var törstiga. Sensorerna fick en hård testomgång med tanke på hur varmt det var i somras och resultatet blev väldigt lyckat.
- Det är tack vare sensorerna och ett fantastiskt arbete av alla som vattnat som gjort att blommorna hållit sig fina hela sommaren, säger Dagmar Nilsson parkingenjör.
Fler sensorer nästa sommar
Den stora vinsten med att använda sensorer är att minska ned på antalet transporter då medarbetarna slipper åka ut i onödan och kontrollera blomjorden. Risken för övervattning minskas också. Tanken är att utöka antalet sensorer till nästa sommar
- Som jag förstår det är Karlstad bland de första kommunerna i Sverige som testar sensorer i blomjorden, vilket känns roligt. Med ännu fler sensorer kanske kommunen kan blomstra ännu längre, säger Charlotte Gustafsson, avdelningschef.
Karlstad El- och Stadsnät har möjliggjort det hela genom att stå för sensorerna och uppkoppling. Och Adamma Sallah, som är trainee på teknik- och fastighetsförvaltningen och Karlstads El- och Stadsnät, har haft hand om pilotprojektet.
- Det känns jättekul att sensorerna fungerade bra och att medarbetarna upplevt det som en fördel. Sensorer kan användas till otroligt mycket så det kanske blir fler pilotprojekt framöver, säger Adamma Sallah.
För mer information kontakta:
Dagmar Nilsson, parkingenjör 054-540 66 45
Charlotte Gustafsson, avdelningschef offentlig utemiljö 054 540 57 41
Adamma Sallah, trainee på teknik- och fastighetsförvaltningen och Karlstads El- och Stadsnät 054 540 74 02