Pressmeddelande -
Så hanterar Karlstads kommun det som händer i Ukraina
Kriget i Ukraina kommer att påverka Karlstads kommun på flera plan. Det handlar bland annat om hur vi ska ta emot eventuella flyktingar, möta folks oro och hantera frågor knutna till IT-säkerhet. Den stab som tidigare hanterat coronakrisen ställer nu om med fokus på Ukrainafrågan.
Hela det svenska samhället och koncernen Karlstads kommuns verksamheter påverkas redan i dag av den pågående ryska invasionen i Ukraina. Det handlar också om att möta reaktioner på ett känslomässigt plan.
–Många Karlstadsbor känner en stor oro över vad som nu sker. Den oron försöker vi möta efter bästa förmåga. Vi har till exempel samlat information och länkar från svenska myndigheter på vår hemsida. Där påminner vi också om steg vi alla kan ta för att bidra till vår gemensamma beredskap och säkerhet, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande.
Kriget i Ukraina har också tvingat kommunen att se över säkerheten på de system som håller kommunkoncernens verksamheter igång.
–Vår IT-avdelning tar kontinuerligt de steg som måste tas för att våra system ska vara skyddade. Den påverkan vi ser kommer förmodligen att öka och vårt absoluta mål är att upprätthålla och säkerställa koncernens verksamheter genom denna kris, säger Per Samuel Nisser (M).
Den stabsgrupp som nu under två år arbetet med fokus på corona kommer nu att ställa om sitt fokus.
–Den organisationen fortsätter sitt arbete och tar nu tag i Ukrainafrågan. Vi vill vara väl förberedda och förutsättningarna kan ändras mycket snabbt, säger Ulf Nyqvist, kommundirektör.
Förberedelse för flyktingmottagande
Kommunen har redan börjat se över vilka möjliga boenden som kan bli aktuella vid ett flyktingmottagande.
–Vi har till exempel Älvkullegymnasiet och andra lokaler som skulle kunna vara lämpliga när det gäller för en kortare period. Men vi har dragit igång en kartläggning och vi har ännu inte hela bilden klar för oss. Sedan har vi erfarenheter från flyktingkrisen 2015 som vi naturligtvis plockar med oss, säger Ulf Nyqvist.
Bemöta Karlstadsborna oro
På karlstad.se finns redan en samlingssida där besökarna kan ta del av relevant information kopplat till samhällsberedskap, civilt försvar och tips för källkritik. Denna sida kommer att uppdateras kontinuerligt.
–Karlstadsborna ska känna sig trygga. Vi bevakar hela tiden vad som sker i vår omvärld och vi hanterar alla frågor med utgångspunkten att vår verksamhet ska fortsätta fungera som vanligt och att den som känner oro ska kunna få svar på sina frågor, säger Per-Samuel Nisser (M).
Förberedelser inom skolan
Just nu pågår rekrytering av modersmålslärare och studiehandledare och vi har även satt i gång ett kommunikationsarbete kring hur man bäst möter och pratar med barn om oro.
– Vi rekryterar modersmålslärare och studiehandledare i ukrainska inför ett eventuellt mottagande av barn från Ukraina. Dessutom håller vi på att göra en inventering av personal i förskolan för att se hur många i vår personal som pratar ukrainska och skulle kunna arbeta med barn som eventuellt kommer till oss. Det är viktigt att barnen snabbt får en trygg plats och en fungerande vardag tillsammans med jämnåriga där det finns vuxna som kan möta och välkomna dem, säger Sarah Thorén, tf skoldirektör.
IT-säkerhet och påverkanskampanjer
IT-avdelningen ser kontinuerligt över säkerheten i kommunens alla system och gör de uppdateringar som är nödvändiga.
– Det säkerhetspolitiska läget som just nu råder i Europa medför en ökad risk för cyberattacker och försök till vilseledande information och ryktesspridning. Vi har uppmanat våra medarbetare att vara extra uppmärksamma på bedrägeriförsök och vara sunt källkritisk till information som sprids. Den uppmaningen vill jag också rikta till kommuninvånarna, säger Lars-Göran Sundgren, IT-chef.
För ytterligare information kontakta:
Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande, 070-689 39 39
Ulf Nyqvist, kommundirektör, 070-566 10 54
Lars-Göran Sundgren, IT-chef, 070-001 56 34
Sarah Thorén, tf skoldirektör, 070-020 84 83