Gå direkt till innehåll
Resultat av trygghetsundersökning presenteras

Pressmeddelande -

Resultat av trygghetsundersökning presenteras

Gensvaret var stort när kommunen genomförde en trygghetsundersökning i vintras. 5592 synpunkter om otrygga platser togs emot. Många av synpunkterna handlade om belysning och kommunen kommer därför se över och förbättra belysningen på några platser. Resultatet av undersökningen och synpunkterna i kartan presenteras nu för Karlstadsborna.

I månadsskiftet november/december 2018 genomförde kommunen en trygghetsundersökning där Karlstadsborna fick markera ut platser som de upplever som otrygga i en karta. Syftet var att få en bättre bild av den upplevda otryggheten och kunna använda resultatet som underlag i utvecklingen och underhållet av den offentliga utemiljön.

- Karlstadsbornas synpunkter kring trygghet är värdefullt att ha med sig när kommunen växer och utemiljön utvecklas. Det ger oss ett bra underlag både i planering och prioritering. Till följd av undersökningen har vi också valt agera på vissa synpunkter, bland annat belysningen vid Sundstatjärn, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Belysning vid Sundstatjärn och i Vasalunden

I trygghetsundersökningen fick kommunen in drygt 3000 synpunkter om belysning, att det saknades, var för få eller att den var trasig. Många tyckte till om belysningen på Sundstatjärn, som kommunen satte upp 2010. Den upplevs som för svag och kommunen kommer därför se över förbättringsmöjligheter nästa år.

I Vasalunden lämnade många synpunkter om att det var för mörkt så nästa år kommer kommunen utreda möjligheten att sätta belysning där. Löfbergsskrapan, Karlstads Teater och Teaterparken var också platser där många hade synpunkter om belysningen. Där kommer kommunen göra åtgärder i år.

806 av alla synpunkter handlade om att något var trasigt, fel eller farligt som trasiga lampor eller buskar som skymmer sikten. Dessa synpunkter kommer att hanteras löpande tillsammans med övriga felanmälningar.

Samtliga synpunkter i trygghetsundersökningen, hur kommunen jobbar med trygghetsfrågor i utemiljön samt svar på vissa synpunkter presenteras i Karlstadsrummet i Bibliotekshuset och på kommunens webb karlstad.se/trygghetsundersokning.

Karlstadsbornas upplevelser ger bättre inblick

Karlstad ska upplevas som en säker och trygg kommun där alla kan vistas utan oro för att utsättas för våld, hot eller andra brott. Den årliga medborgarundersökningen från SCB, Statistiska centralbyrån, visar att Karlstadsborna känner sig mer trygga än genomsnittet i Sveriges kommuner. Resultatet från den egna trygghetsundersökningen ger kommunen en viktig inblick i Karlstadsbornas upplevelser från specifika platser för att fortsätta utveckla trygghetsarbetet.

- Tryggheten är en viktig del av hur kommunen sköter utemiljön i allt från trafikmiljöfrågor till renhållning och trädbeskärning. Nu när vi gör trygghetsåtgärder, som exempelvis trygghetsröjningar, kan vi gå in och se vilka upplevelser Karlstadsborna har från platsen och försöka beakta dem, säger Charlotte Gustafsson.

En trygg stadsutveckling

Synpunkterna är även ett bra underlag för medarbetarna som planerar renoveringar, upprustning eller nysatsningar i utemiljön. Karin Pettersson jobbar som landskapsarkitekt och hennes jobb är att planera, gestalta och förvalta olika utomhusmiljöer i kommunen.

- Mitt mål är att skapa utemiljöer, parker och lekplatser som Karlstadsborna uppskattar och vill använda. Om miljön är otrygg blir platsen inte attraktiv. Därför är resultatet från trygghetsundersökningen till stor nytta för mig, säger Karin Pettersson landskapsarkitekt.

Många synpunkter är centrerade kring platser där det idag pågår utvecklingsprojekt som till exempel Stora torget, Frödingparken, Vikentunneln och Vikenförbindelsen som ska gå längs Tullhusgatan, Sjömansgatan, Jungmansgatan och Karl IX bro. Resultatet blir ett bra underlag för dem som planerar projekten och arbetar med utformningen.

För mer information kontakta:

Henrik Lander, (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden 054-540 12 78

Charlotte Gustafsson, avdelningschef offentlig utemiljö, 054-540 57 41

Lisa Hygge, kommunikationsstrateg 054-540 68 34

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.