Pressmeddelande -
Residensparken är invigd och öppen för allmänheten
Upprustningen av Residensparken är klar och parken är öppen för allmänheten igen. Det firade vi med ett beachparty och glassutdelning. I parken har vi skapat strandhäng, gräsytor för picknick och spontanlek, hållbara perenna planteringar och en ny tillgänglig entré.
- Residensparken är troligen en av Karlstads mest välbesökta parker. Parken har nu fått ett fint lyft och det firade vi med beachparty. Stort tack till alla Karlstadsbor som var med oss på invigningen. Parken är en naturlig mötesplats i centrum, för gammal som ung och det är viktigt att vi tar vara på den, säger Henrik Lander, ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.
Det gamla möter det nya
Residensparken byggdes år 1916 i samband med en omgestaltning av Residenset. År 1926 fick platsen den slutgiltiga gestaltningen vars grunder fanns kvar ända tills parken till stora delar förstördes i samband med bärgningsarbetet av Båten.
- Tanken med upprustningen är att det gamla möter det nya. Det gamla i form av hur den parken såg på 1920-talet med en bågformad gång som löper in i parken och det nya i form av sandstrand. Den tillfälliga sandstranden som gjordes efter bärgningen av Båten var väldigt uppskattad av Karlstadsborna och det ville vi bygga vidare på. På stranden finns det solstolar och bord med ljusslingor som ger stämningsbelysning. En annan viktig tanke har varit att öppna upp parken från öster, mot centrum, för alla som tar sig fram med hjälp av hjul. Tidigare fick man rulla till Timmys för att ta sig in i parken då det bara fanns trappor mot Järnvägsgatan. Även gångstråken har fått bättre tvärlutningar och det finns anpassade platser att stå med rullstol och barnvagnar, landskapsarkitekt och projektledare för Residensparken.
De blågrå markstenarna vid den nya entréplatsen med citat från Värmlandsvisan, är gjord av Värmlands landskapssten, kyanitkvartsit.
Trivsam och trygg miljö
Parken kantas av planteringar och belysning för att skapa en trivsam och trygg miljö. I stället för sommarplanteringar som byts ut varje år har parken perenna växter, vilket är en mer hållbar plantering som gynnar våra pollinatörer som fjärilar och bin. Parken belyses med pollare längs gångstråken, linspänd belysning över stranden och det kommer att finnas belysning på de gamla fina träden. Stor vikt har lagts vid att få till en trygg miljö där du ska våga vistas även under de mörka delarna av året.
- Vi vill ge en variation och färgprakt i parken. Salvia, nävor och rhododendron är några av de växter som gillas av pollinerare och som även är vackra med sina färgstarka blommor, säger Louise Thyberg, landskapsarkitekt och projektledare för Residensparken.
Plats för glass- eller cafévagn
Det kommer finnas plats för mindre tillfälliga verksamheter som glass- eller cafévagn som kan vilja stå i parken periodvis. Vi har satt upp en uttagspollare för att det ska vara möjligt. För att stå där behöver du ansöka om markupplåtelse av kommunen och beställa el.
Njut gärna i solen, vi avråder från bad
Sandstranden är inte badplats. Du är varmt välkommen att njuta i solen på sandstranden i Residensparken, men vi avråder från att bada. Vi avråder från att bada i Klarälven och vill uppmärksamma dig på de risker som det för med sig. Klarälven är ingen offentlig badplats och vi är rädda om dig. Vattenströmmarna är starka och varierar utmed älvfåran, vattendjup och bottendjup kan variera från dag till dag. Båttrafik kan passera och flytande bråte, stockar och avfall kan komma flytande i vattnet eller ligga på bottnen.
För mer information kontakta:
Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, telefon: 070-557 30 61
Louise Thyberg, landskapsarkitekt och projektledare för Residensparken, teknik- och fastighetsförvaltningen, telefon: 054-540 18 27