Gå direkt till innehåll
Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Johan Sjövall, utbildningschef grundskola och Maria Kjällström, skoldirektör glädjs åt resultatet framför Tingvallagymnasiet där en del av årets nior kommer fortsätta sina studier till hösten.
Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Johan Sjövall, utbildningschef grundskola och Maria Kjällström, skoldirektör glädjs åt resultatet framför Tingvallagymnasiet där en del av årets nior kommer fortsätta sina studier till hösten.

Pressmeddelande -

Rekordhög behörighet till gymnasiet

89 % av eleverna som gick ur årskurs nio i Karlstads kommunala grundskolor är behöriga till ett nationellt gymnasieprogram. Det är den högsta siffran sedan 2015.

- Att vi har så fina resultat känns extra glädjande efter detta speciella läsår. Rektorer, lärare och elever har gjort ett fantastiskt jobb och har med kreativitet och engagemang tänkt om och tänkt nytt, säger Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Under året har särskilda insatser riktats mot årkurs nio, och just nu pågår lovskola för årskurs åtta och nio vilket gör att andelen behöriga elever kan öka ytterligare. 2021 lämnar 87 elever grundskolan utan att ha full behörighet för att läsa ett nationellt program på gymnasieskolan. Det är en stor förbättring mot 2020 då motsvarande siffra var 119.

Långsiktigt och målmedvetet arbete

Bakom de goda resultaten ligger många års hårt och medvetet arbete där gymnasiebehörigheten hela tiden har varit det yttersta målet.

- Vi har skapat en kultur där vi vågar känna tillit till elevernas förmågor och där de får ha inflytande och vara delaktiga. Vi har även blivit bättre på att möta olika variationer hos eleverna – och det är när vi klarar av allt detta som det skapas magi i klassrummet, säger grundskolans utbildningschef Johan Sjövall.

- Vid varje vägskäl har vi prövat hur besluten bäst kan gynna eleverna – det gäller allt från organisation och rollfördelning till lokaler, kompetensutveckling, digitalisering och fördelning av ekonomiska medel, säger skoldirektör Maria Kjällström.

Rektorers och lärares uppdrag har renodlats så att de i första hand kan ägna sin tid åt elevers utveckling och lärande. Specialister på förvaltningen ansvarar för administrativa och tekniska arbetsuppgifter och flera processer har digitaliserats. Utöver det har elevhälsans organisation förändrats för att ge bättre stöd till rektors ansvar att ge elever stöd och stimulans.

Utökad lovskola och fortsatt arbete

För att säkerställa att de goda resultaten håller i sig är en av höstens satsningar lovskola för elever i årskurs sex och sju. Till hösten utökas också timplanen för årskurs sju med en timme för att fylla igen de luckor som kan ha uppstått i och med distansundervisningen.

För de elever som inte är behöriga finns särskilda program som skapar goda möjligheter att komplettera betygen och påbörja ett nationellt program på gymnasiet. Några elever har valt att gå kvar i grundskolan ytterligare ett år för att slutföra grundskolan och bli behörig till fortsatta studier på gymnasiet. Gymnasiebehörighet är en av de viktigaste skyddsfaktorerna och för elevernas framtidsval i form av studier och yrkesval så innebär gymnasiebehörighet att alla möjligheter öppna - och inga vägar stängda.

Goda kunskapsresultat är inte enbart en följd av undervisning. En elevs anknytning till skolan och känslan av att höra till och ha goda relationer till andra elever och vuxna på skolan är en avgörande förutsättning för goda resultat. På samma sätt är hälsa och lärande beroende av varandra och de senaste åren har det varit mycket fokus på lek och rörelse. Under nästkommande läsår sker en hälsoutbildning för alla elever där det ges 1000 lektioner i grundskolan för att stärka de friskfaktorer som sömn, rörelse och kost utgör.

För mer information kontakta:

Maria Kjällström, skoldirektör Karlstads kommun, 054 – 540 39 82
Johan Sjövall, utbildningschef grundskola, 054 – 540 29 08
Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82  

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.