Gå direkt till innehåll
Rapporter om badklåda runtom Karlstads kommun

Pressmeddelande -

Rapporter om badklåda runtom Karlstads kommun

Vi har fått in samtal från personer som fått klåda efter att ha badat vid Mangenbaden i Molkom, Kungsnäs badplats och Bomstadsbaden. Med tanke på det varma vädret kan det röra sig om den så kallade badklådan. Det är inte farligt men det kan klia, ungefär som myggbett.

Vad är badklåda?

Badklåda, även kallad simmarklåda eller det medicinska namnet cerkariedermatit, är en parasitåkomma. Badklåda orsakas av parasiter, vars mikroskopiska larver, så kallade cerkarier, misstar badande människor för fåglar, och tränger sig in i huden. Kort därefter dör larven.

Större risk för badklåda i grunt vatten

Det är vanligare att barn får badklåda, eftersom de ofta badar längre tid och håller till på grunt och varmt vatten där det kan finnas fler cerkarier.

Badklåda kan förekomma på flera håll, då det ofta är fallet eftersom klådan orsakas av bakterier som växter till sig när det är extra varmt ute och det blir extra varmt i grunt vatten.

Det här kan du göra för att undvika badklåda:

  • ha med en flaska rent vatten att skölja kroppen med eller ta en dusch efter badet
  • torka dig noga med din handduk.
  • kom ihåg att byta från badkläder till torra kläder.

Det finns även receptfri kortisonkräm och kylbalsam på apoteket som kan lindra klådan.

Risken för badklåda ökar vid höga temperaturer

Badklåda går inte att se med blotta ögat, det kan klia men det är inte farligt. Risken för badklåda finns kvar så länge det är mycket varmt i vattnet. Kommunen provtar inte för badklåda och därför vet vi inte var det finns och när det finns. Det varierar från dag till dag om badklåda finns i vattnet och det går inte att se på vattnet om det finns parasiter där.

Mer information

Om badklåda på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Vid frågor, kontakta

Ronja Storm, miljö- och hälsoskyddsinspektör, miljöförvaltningen
Telefon: 054-540 46 24

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.