Gå direkt till innehåll
Sundsta-Älvkullegymnasiets bibliotekarier, från vänster, Eva von Knorring Aineström, Hellen Andersson och Per Boström
Sundsta-Älvkullegymnasiets bibliotekarier, från vänster, Eva von Knorring Aineström, Hellen Andersson och Per Boström

Pressmeddelande -

Pressmeddelande: SUNDSTA-ÄLVKULLEGYMNASIET HAR ETT SKOLBIBLIOTEK I VÄRLDSKLASS

För åttonde året i rad delar fackförbundet DIK ut ”Skolbibliotek i världsklass”. Och för andra året i rad är Sundsta-Älvkullegymnasiet en av skolorna som får ta emot utmärkelsen.

2020 års utmärkelse Skolbibliotek i världsklass har till stor del handlat om skolans systematiska kvalitetsarbete. Det ska vara möjligt att se den röda tråd som ska följa genom hela skolans verksamhet: från läroplanen via skolans handlingsplaner, som tydligt ska relatera till varandra, till övergripande mål som omfattar biblioteket som pedagogisk funktion, och det ska finnas ett utvärderingsarbete som möjliggör utveckling och progression.

Bibliotekariens roll i en skola som får utmärkelsen är självklar och ingår i den pedagogiska verksamheten. Bibliotekarien i en skola som får utmärkelsen samverkar och planerar skolans verksamhet i nära samarbete med skolans övriga pedagogiska personal.

Och förutom att årets juryarbete till stor del handlat om det systematiska kvalitetsarbetet är skolbibliotekets roll för det läsfrämjande arbetet och elevernas medie- och informationskunnighet alltjämt central.

Våra bibliotekarier Eva von Knorring Aineström, Hellen Andersson och Per Boström är riktiga inspiratörer när det gäller att öka läsfärdigheten och läsglädjen hos våra elever.

För att vara ett bibliotek i världsklass krävs att ett antal kriterier uppfylls, exempelvis att biblioteket är en tydlig del i skolans pedagogiska vision.

– Vi har gjort ett utvecklingsarbete på skolbiblioteket där vi arbetar nära elever, lärare och ledning, berättar Hellen. Allt vi gör är för elevernas bästa, och den här utmärkelsen är ett bevis på att vi har arbetat rätt.

Hellen Andersson svarar gärna på frågor om gymnasiebibliotekets arbete som lett fram till den fina utmärkelsen.

Kontakt:
Hellen Andersson, bibliotekarie
Telefon: 054-540 17 93, 070-358 83 57
E-post: hellen.andersson@karlstad.se 

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.