Följ Karlstads kommun

Pressinbjudan: Vem har Sveriges bästa kranvatten?

Pressmeddelande   •   Okt 12, 2020 07:03 CEST

Karlstads kommun är med och arrangerar regionfinal i Kranvattentävlingen 2020 den 14 oktober. Under Kranvattentävlingen utses Sveriges godaste kranvatten, där fokus sätts på vår fantastiska naturresurs som alla har tillgång till direkt i kranen.

Kranvattentävlingen kommer att arrangeras på tio olika platser runt om i Sverige. Från varje regionsfinal går två bidrag vidare och tillsammans kommer 20 kommuner att tävla i riksfinalen som hålls i Stockholm den 18 november. Det är branschorganisationen Svenskt Vatten som står bakom tävlingen. Läs mer om Kranvattentävlingen på Svenskt Vattens webbplats.

Kunnig jury bedömer kranvattnet

En kunnig jury smakar och bedömer kranvatten från hela landet och utser Sveriges godaste kranvatten. Solveig Sommarström är kemist och är tekniskexpert under tävlingen. Gunilla Hultgren Karell är en del av juryn och är en flitigt anlitad vinskribent. Linda Perez är för de flesta känd från juryn Sveriges Mästerkock. Vi har även med oss lokala jurymedlemmar som deltar i juryarbetet. Hans Skan driver Wermlands brygghus och Anna Nordström är specialkaffeansvarig på Löfbergs.

Deltagande kommuner

De kommuner som tävlar den 14 oktober är Karlstad, Laxå, Arvika, Kristinehamn, Kil, Filipstad, Bengtsfors, Forshaga, Götene och Malung-Sälen.

Mjukt, frisk och rent vatten med en helande känsla

Kranvattnet i Karlstad är ett av Sveriges bästa. 2015 var Karlstad en av två vinnare i regionfinalen och gick till riksfinal. Juryns motivering var: "Mjukt, friskt och rent vatten med en helande känsla för både kropp och själ". Vi håller tummarna för en bra placering även i årets tävling.

Program

Media är välkommen att delta när juryn provsmakar och bedömer vattnet och när vinnarna tillkännages. Det går bra att delta vid en av programpunkterna eller vid båda. Under tiden juryn provsmakar vattnet kommer vi släppa in 1-2 personer åt gången för fotografering. Under provsmakningen ska det vara tyst och media är med som betraktare. Efter att de två vinnande kommunerna tillkännagetts kommer det finnas möjlighet för media att intervjua representant från vinnande kommun, representant från Karlstads kommun och juryn.

Dag: 14 oktober

Tid och plats:

  • Med start klockan 10.10 provsmakar juryn de deltagande kommunernas vatten. Lokal Harry Nyqvist på plan 5, Karlstad CCC
  • Klockan 11.00 tillkännages de två vinnande kommunerna som går vidare till riksfinalen i Stockholm. Lokal Gustaf Fröding på plan 3, Karlstad CCC.

Medverkande:

  • Victoria Hågland Sandborg, enhetschef Vatten, teknik- och fastighetsförvaltningen, Karlstads kommun
  • Representanter från vinnande kommuner
  • Juryn

Anmäl om du ska delta

För att vi ska veta att vi håller oss till begräsningen på 50 personer behöver media anmäla om de ska delta vid pressträffen. Klicka här för att anmäla dig. 

Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer och stanna hemma om du har förkylningssymtom eller är sjuk. Välkommen om du är frisk. Tänk på avståndet under tävlingen.


För mer information kontakta:

Victoria Hågland Sandborgh, enhetschef Vatten, teknik- och fastighetsförvaltningen, Karlstads kommun, telefon: 054-540 69 11

Sofia Carlson, kommunikatör, Karlstads kommun, telefon: 054-540 69 87