Pressmeddelande -
Örsholmsbadet tillgänglighetsanpassas, får en större parkering och hopptorn
Vecka 14 startar arbetet med att tillgänglighetsanpassa Örsholmsbadet. Det handlar bland annat om ramp, spång från parkering ner till vattnet, stenmjölsgång som förbinder båda badområdena och en lift. Det kommer även byggas en större parkering och ett hopptorn. Allt arbete beräknas vara klart närmare sommaren.
Örsholmsbadet består av två badområden som båda har sandstrand. Vid det större badområdet placerade kommunen förra året en stor H-formad brygga.
Brygga med lift och sittrappa, ramp och spång
Vid det mindre badområdet byggs en L-formad brygga med lift och en så kallad sittrappa. Liften kommer att ha en sele som du kan sänkas ned i vattnet med. Sittrappan består av flera trappsteg du kan sitta på, där du med egen kraft förflyttar dig ner i vatten ett steg i taget. Innan bryggan kan placeras ut behöver vi muddra och ta bort vass. Arbetet med muddring startar den 4 april. Vi kommer även bygga ett soldäck för rullstolar med solskydd.
Vid det större badområdet byggs en ramp som du kan ta dig ned i vattnet via. Det byggs även en spång för att kunna ta sig ner till vattnet från parkeringen. Vi bygger en stenmjölsgång som binder ihop båda badområdena, så att alla kan ta sig från det ena badområdet till det andra.
- Vi fortsätter att utveckla Örsholmsbadet. Den H-formade bryggan var ett första steg för att skapa en ännu bättre badplats för Karlstadsborna. Med de insatser vi gör för tillgänglighetsanpassning ger vi fler möjlighet till ett aktivt fritidsliv som bidrar till livsglädje, säger Monika Bubholz, andre vice ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.
- Vi är certifierade som en vattensäker kommun. Du som Karlstadsbo och besökare ska känna dig trygg och säker i våra vattennära miljöer därför satsar vi stort på vattensäkerhet, säger Marianne Fröding, samordnare på parkenheten.
Hopptorn vid stora badområdet
Utanför den H-formade bryggan vid det större badområdet placeras ett hopptorn på 3 meter.
- Tillgänglighet och uppmuntran till bad och rörelse är något som vi i politiken jobbat för. Karlstad har ju mycket vatten som vi behöver tillgängliggöra på ett bättre sätt för att skapa en ännu attraktivare kommun. Beslutet om att finansiera ett hopptorn på Örsholmen är en del av den viljan, säger Johanna Larsson, ordförande Kultur- och fritidsnämnden.
Parkering med 30 platser, plats för food truck och cykelställ
Parkeringen vid det stora badområdet byggs om och blir större. Totalt kommer det bli 28 parkeringsplatser och två parkeringsplatser för rörelsehindrade. Vid parkeringen kommer det finnas plats för en food truck. Vi kommer även ställa dit ett cykelställ med plats för 20 cyklar.
Arbetet med parkeringen startar 11 april och under tiden arbetet pågår kommer området spärras av. Då får du i stället parkera längs vägen eller vid parkeringen intill fotbollsplanerna.
- Parkeringen kommer vara en hårdgjord yta och inte asfalteras. Vi kommer att behöva ta ner några träd för att göra plats för en större parkering. Vi sparar tre stora furor och gör en cykelparkering där bredvid, säger Marianne Fröding, samordnare på parkenheten.
Under byggtiden
Under tiden vi arbetar och bygger på Örsholmen är alla välkomna hit, men tänk på att hålla avstånd till pågående arbeten och avspärrningar.
- Under december till mars har det funnits möjlighet att vinterbada på Örsholmsbadet. Kommunen har sett till att en isvak varit öppen. För de som är sugna på att fortsätta bada från april och framåt är ni välkomna, men tänk på att hålla avstånd till våra arbeten, säger Marianne Fröding, samordnare på parkenheten.
Invigning till sommaren
När allt arbete är klart på Örsholmsbadet kommer vi att bjuda in till invigning. Vi återkommer med datum för det, troligtvis blir det närmare sommaren.
För mer information kontakta:
Marianne Fröding, samordnare på parkenheten, teknik- och fastighetsförvaltningen, telefon: 054-540 68 90
Monika Bubholz (MP), kommunalråd och andra vice ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, telefon: 076-1260102
Johanna Larsson (M), ordförande kultur- och fritidsnämnden, telefon: 070-001 0226
(Sofia Carlson, kommunikatör, teknik- och fastighetsförvaltningen, telefon: 054-540 69 87)