Pressmeddelande -
Oberoende granskning av Stadshusförsäljningen klar
Kommunfullmäktige borde ha fattat beslutet om att sälja Stadshuset i Karlstad och alla bud borde ha utretts ordentligt. Det är några av slutsatserna i den oberoende granskning av försäljningen som gjorts av advokatbyrån Dnovo.
– Det är bra att det har gjorts en ordentlig genomlysning. Nu måste vi få tid att läsa igenom rapporten ordentligt. Vi har redan gjort flera förbättringar och kanske kommer vi att behöva vidta fler åtgärder, säger Mikael Jareke, biträdande kommundirektör.
Slutsatser i rapporten
Advokatfirman Dnovo anser att försäljningen av Stadshuset skulle ha hanterats annorlunda, men att det inte finns några tecken på att det förekommit korruption eller olovliga jävsförhållanden. Kritiken i rapporten kan sammanfattas i dessa punkter:
- Beslutet om försäljningen skulle ha tagits i kommunfullmäktige och inte i teknik- och fastighetsnämnden. Försäljningen av stadshuset var av principiell betydelse och då ska beslutet fattas av kommunfullmäktige enligt kommunallagen.
- Zynapp och My Life Diary skulle ha kontrollerats bättre. Det skulle ha varit ett bättre skriftligt underlag för att kunna ta beslutet om att göra avsteg från vår egen policy om att mark som huvudregel ska upplåtas med tomträtt och inte säljas.
- Andra bud skulle ha utretts ordentligt. Kommunen skulle tittat på samtliga bud och sett till viket som varit mest fördelaktigt både ur ett ekonomiskt- och tillväxtperspektiv.
- Fastigheten och marken värderades ur två ändamål, handel och kontor. Det borde även ha gjorts en värdering av fastighet och mark för bostadsändamål. Det skulle kunna ha sänkt eller höjt värdet.
- Det går inte att utesluta att affären räknas som stöd till enskild näringsidkare eftersom man inte utrett andra bud som kom in.
- Det går inte att utesluta att det kan betraktas som otillåtet statsstöd då det finns olika syn på om bud kan anses ange marknadsvärde.
Advokatbyrån som gjort den oberoende granskningen tycker att kommunen kan dra flera lärdomar av det som framkommit.
– Vi tycker att man alltid ska sälja fastigheter med öppet förfarande när det handlar om ett värde i den här storleksordningen. Vi tycker också att kommunen noggrannare ska kontrollera ett företags förutsättningar att skapa tillväxt och säkerställa att de håller vad de lovar, säger Natalie Svensson, advokat på Dnovo.
Åtgärder som redan vidtagits
Karlstads kommun har redan vidtagit en rad åtgärder. Bland annat har en ny markpolicy tagits fram där reglerna kring försäljning av mark tydliggjorts.
– I den nya markpolicyn som vi jobbat fram har vi klargjort att huvudregeln är att vi inte säljer mark i centrala Karlstad. I de få fall där det ändå skulle kunna vara aktuellt så är det kommunstyrelsen som tar beslutet, säger Per-Anders Bergman teknik- och fastighetsdirektör.
Det har också gjorts en översyn av etableringsprocessen där arbetet med förbättringsåtgärder redan har påbörjats.
– Ambitionen med försäljning av mark och fastigheter är att skapa tillväxt och utveckling av kommunen och där ska vi ha Karlstadsbornas bästa för ögonen. Vi får lära av det här, vidta åtgärder och jobba vidare framåt, säger Mikael Jareke, biträdande kommundirektör.
För mer information om den oberoende granskningen kontakta:
Natalie Svensson, advokat dNnovo, tel 070-458 65 44
För mer information från Karlstads kommun:
(Obs, finns tillgängliga först efter 16.30 på grund av utskottsmöte)
Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande, tel 070-689 39 39.
Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, tel 070-557 30 61.
Mikael Jareke, biträdande kommundirektör, tel 070-001 06 46.
Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, tel 070-619 23 69.
(Katarina Lindström, kommunikationsdirektör, tel 070-565 99 37)