Gå direkt till innehåll
Stefan Ek, miljö- och hälsoskyddsinspektör, håller upp informationsmaterial från naturvårdsverket.
Stefan Ek, miljö- och hälsoskyddsinspektör, håller upp informationsmaterial från naturvårdsverket.

Pressmeddelande -

Nya krav för företag att registrera farligt avfall

Nyligen skickade miljöförvaltningen ut brev till hundratals företagare i Karlstad för att uppmärksamma dem om nya skärpta EU-regler för farligt avfall. 

- Det kan bli en ganska stor omställning för många, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Stefan Ek.

Ska leda till bättre hantering och bättre miljö

Från och med 1 november måste alla verksamheter som hanterar farligt avfall rapportera in uppgifter om avfallet till ett digitalt avfallsregister hos Naturvårdsverket. Det nya registret har sin grund i nya EU-föreskrifter som syftar till att säkerställa en korrekt hantering av farligt avfall. Exempel på farligt avfall är spillolja, batterier, elektronik.

Berör nästa alla företag och verksamheter

De nya kraven gäller oavsett hur stor eller liten mängd farligt avfall som hanteras eller hur stor verksamheten är. Det kan röra sig om allt från en stor fabrik till en frisersalong, biltvätt eller advokatbyrå.

- Det innebär att nästan alla företag och organisationer berörs. Så fort man byter ett lysrör eller ska slänga elektronik måste det rapporteras in till Naturvårdsverket, säger Stefan Ek, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Karlstads kommun.

Vill hjälpa Karlstadsföretag att göra rätt

I Karlstads kommun är miljöförvaltningen tillsynsmyndighet för de nya kraven och de vill hjälpa företagarna att ställa om.

- Det kan nog ta lite tid innan verksamheterna får in detta i sina rutiner för det är en ganska stor omställning för en del. De nya kraven innebär att man måste rapportera in inom två dygn från att till exempel en transport av avfall har skett, säger Stefan Ek.

Går att ta hjälp

Trots att föreskriften är ny har miljöförvaltningens miljö-och hälsoskyddsinspektörer redan fått frågor och bland de vanligaste handlar om ifall det går att få hjälp.

- Det är möjligt att använda sig av ombud vid rapportering till avfallsregistret. Jag vet att vissa transportörer av farligt avfall redan erbjuder tjänsten att rapportera in uppgifter och det kommer säkert att bli vanligare. Men det är fortfarande du som företagare som har ansvaret för att kraven uppfylls, säger Stefan Ek.

För mer information kontakta

Stefan Ek, miljö- och hälsoskyddsinspektör, miljöförvaltningen, Karlstads kommun, tfn 054-540 71 30

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.