Gå direkt till innehåll
Henrik Lander, (C), ordförande i teknik- och fastighetsförvaltningen, Monika Bubholz, (MP), kommunalråd och Alexander Torin, (M), kommunalråd tar första spadtaget för den nya gång- och cykelbron.
Henrik Lander, (C), ordförande i teknik- och fastighetsförvaltningen, Monika Bubholz, (MP), kommunalråd och Alexander Torin, (M), kommunalråd tar första spadtaget för den nya gång- och cykelbron.

Pressmeddelande -

Nu startar bygget av gång- och cykelbron mellan Råtorp och Färjestad

Nu är det första spadtaget för den nya bron mellan Råtorp och Färjestad taget. När den nya bron står klar kommer den länka samman Karlstads norra stadsdelar och göra staden mer attraktiv och tillgänglig för de som tar sig fram med cykel.

Att förenkla och främja det hållbara resandet är en del i Karlstads kommuns översiktsplan och cykelplan. Med en cykelbro som binder ihop Råtorp och Färjestad hoppas kommunen att fler väljer cykeln som transportmedel för att ersätta korta bilresor. 

-Nu tar vi nästa steg i Karlstads cykelvision och binder ihop Färjestad och Råtorp – en stor vinst för området och miljön, säger Alexander Torin, (M), kommunalråd.

Gångstråken som går längs med älven på både Råtorpssidan och Färjestadsidan är också populära att promenera och motionera på. Förhoppningen är att bron bidrar till att göra stråket ännu mer attraktivt.

-Det är också ett sätt att underlätta för barn att röra sig i trafiken. Bron gör det lättare för dem att gå eller cykla i stället för att bli skjutsade med bil, säger Monika Bubholz (MP), kommunalråd.

Luftigt intryck

Den 290 meter långa bron kommer att svänga lätt och ha en bredd som varierar mellan 5,3 och 7,3 meter. Bron får ett luftigt intryck med sidoräcken av nät. Själva körbanan är tillverkad av ihålig gallerdurk som underlättar vinterväghållningen då snö och regn faller direkt ner i älven och inte blir liggandes på gång- och cykelvägen. Gallerdurken för inte bara med sig praktiska fördelar - står man där bron är som högst har man näst intill sex meters fri sikt rakt ner i älven. Det första som ska byggas är en arbetsplattform parallellt med sträckningen för den nya bron. Från den kommer sedan gång- och cykelbron att byggas.

-Karlstad som älvstad mår bra av fler broar och jag är övertygad om att den kommer bli mycket använd och uppskattad när den är på plats, säger Henrik Lander, (C), ordförande i teknik- och fastighetsförvaltningen.

Ambulans, plogbilar och hundar

Bron är anpassad så att både ambulans och plogbilar kan ta sig fram om det behövs. Dessutom är 90 cm av mittbanan gjord av plåt som inte är ihålig. Plåten gör det lättare för bland annat hundar att promenera över bron.

Bron kommer att stå klar i slutet av oktober 2023.

För mer information kontakta:

Alexander Torin, (M), kommunalråd, 054-540 81 12

Monika Bubholz, (MP), kommunalråd, 054-540 12 85

Henrik Lander, (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, 054-540 12 78

Stefan Prochazka, projektledare Karlstads kommun, 054-540 66 81

Mimmi Bengtsson, kommunikatör, 054-540 22 62

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.