Gå direkt till innehåll
Så här ser ett vårtecken ut.
Så här ser ett vårtecken ut.

Pressmeddelande -

​​Nu sopar vi in våren!​

Gruset som skyddat Karlstadsborna från halka under vintern ska nu sopas upp. I måndags började kommunen sopa de stora cykellederna och vecka 13 börjar sopningen av bostadsområdena. Allt uppskattas vara klart vid månadsskiftet maj/juni.

Dubbelt så mycket grus

Eftersom det har varit mer snö än vanligt denna vinter har kommunen också använt mer grus än vanligt. Mycket mer än vanligt.

- En normal vinter brukar vi sopa upp ungefär 5000 ton grus. Nu uppskattar vi att det kommer bli runt 10 000 till 12 000 ton. Så det kommer ta lite mer tid än vanligt, säger Adam Pettersson på teknik- och fastighetsförvaltningen som håller i sopningen.

Klart i maj/juni

Vårsopningen brukar ta åtta till nio veckor men med den här mängden grus är det svårt att uppskatta hur lång tid det kommer att ta.

- Vår målsättning är att bli klara på 12 veckor så att allt grus har sopats upp till månadsskiftet maj/juni, säger Adam Pettersson.

Fyra soptåg tar upp gruset

Vecka 13 hoppas kommunen att sopningen av de stora cykellederna är klar så att sopningen av bostadsområden kan komma igång. Fyra så kallade soptåg kommer att jobba parallellt på olika platser i kommunen för att bli klara. Varje soptåg består av manuella blåsare, vattenbil, framsop, grusupptagare och eftersop.

Följ utvecklingen på karlstad.se

Listor som visar i vilken ordning olika områden sopas finns på karlstad.se. Det går inte att säga exakt när olika områden ska sopas men listorna uppdateras löpande för att Karlstadsborna ska få en uppfattning om när soptåget kan komma.

För att undvika att samma områden blir sist varje år görs turordningen om varje år. Det har även skett i år.

Gör plats för soptågen

- Vi vill också passa på att påminna alla om att hålla koll på och respektera alla parkeringsförbud. Dels finns det servicedagar när det är parkeringsförbud men vi kommer även att sätta ut skyltar om tillfälliga parkeringsförbud på vissa platser för att vi ska kunna komma åt och sopa, säger Adam Pettersson

Ska återanvändas

Gruset som sopas upp körs till Eriksberg där vi sållar och provtar gruset för att sedan återanvända det till nästa års halkbekämpning.

För mer information kontakta

Adam Pettersson, anläggningsförvaltare, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 65 13

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.