Gå direkt till innehåll
Nu ska alla kommunala förskolor ge husrum till pollinatörerna

Pressmeddelande -

Nu ska alla kommunala förskolor ge husrum till pollinatörerna

För att öka den biologiska mångfalden och stötta våra pollinatörer satsar nu Karlstads kommun på att förse alla kommunala förskolor i Karlstad med pollineringsvänliga frön och blommor.

Igår var det blomfest och ett första steg för förskolebarnen att agera miljöhjältar när de på Duvkullans förskola fick så de första pollineringsvänliga fröna på sin utegård.

– Först har vi lagt i jord i mjölkkartongen sen solrosfrön och nu vatten. Jag tror att solrosen kommer synas på sommaren för det är på sommaren allt blommar och bina kan äta på blommorna – så man måste ha tålamod, säger Ian som går på Duvkullans förskola, kompisen Holger instämmer.

Kampanjen Förskolan blommar ingår i barn- och ungdomsnämndens uppdrag om ökad samverkan med föreningar, organisationer och näringsliv för ökad hållbarhet. Som en del i arbetet med att värna den biologiska mångfalden samarbetar nu barn- och ungdomsförvaltningen med Naturskyddsföreningen, Klimatklubben Karlstad, Fröinitiativet och Naturskolan som på olika sätt bistår med både undervisningsmaterial och material för att kunna plantera pollineringsvänliga blommor på förskolornas utegårdar.

Stort intresse hos både pedagoger och förskolebarn

Totalt håller 198 pallkragar med tillhörande bricka, 138 insektshotell, 185 bamsetidningar om pollinatörer, 198 påsar med pollinerarvänliga frön, 142 påsar solrosor och 480 säckar ekologisk jord på att delas ut till alla kommunala förskolor. Dessutom får förskolorna ytterligare presentkort för att inhandla odlingskit, undervisningsmaterial, digitalt material, pysselböcker och underlag till frågerundor för att kunna lära barnen mer om pollingering.

Naturskolan i Karlstad är med på flera sätt och bidrar bland annat med idéseminarium om hur man börjar odla för de som är ovana, vilka växter som passar och vilka olika behov pollinatörer har och hur man pedagogiskt kan arbeta med odling och ekologi och skapa förståelse för allvaret i att hjälpa naturen.

– Flera arter av bin, humlor, fjärilar och andra pollinatörer är idag rödlistade och starkt hotade, så det här är ett sätt för oss att stötta dem. Intresset för odling, biologisk mångfald och hållbar utveckling är väldigt stort på våra förskolor och många är intresserade av att göra betydligt fler insatser, säger Klara Perhamre, miljösamordnare på barn- och ungdomsförvaltningen.


Fler insatser i kommunen

Förutom att få hela förskolan att blomma gör kommunen fler insatser för att hjälpa pollinatörer.

– Bland annat sätts det upp flera insektshotell, sedumtak anläggs och gräsytor i kommunen görs om till ängar. För att skapa miljöer för pollinatörer pågår olika restaureringsåtgärder, vägkanter har också inventerats och ska restaureras för att gynna pollinatörer och flora, säger Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden.


För mer information kontakta:

Klara Perhamre, miljösamordnare barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 38 15

Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.