Gå direkt till innehåll
Deltagare i Vägbanarna, till vänster Louise Robertsson och till höger Linnéa Skarped med sin son.
Deltagare i Vägbanarna, till vänster Louise Robertsson och till höger Linnéa Skarped med sin son.

Pressmeddelande -

Nu avslutas det ettåriga projektet Vägbanarna

Projektet Vägbanarna som har pågått under ett helt år går nu mot sitt slut. De 11 deltagarna har sedan september 2022 försökt att minska sitt bilåkande. Ett år som präglats av nya vanor och inspiration för att bli mer klimatsmarta.

Deltagare som tidigare var vanebilister

Personerna som valts ut är tidigare vanebilister som oftast valt att resa med bil till och från arbetet eller på fritiden. Projektet som genomförs tillsammans med Region Värmland Kollektivtrafik är en del av satsningen Klimatneutrala Karlstad 2030. Syftet har varit att deltagarna utifrån sina förutsättningar skulle kunna öka andelen resor som genomförs på ett klimatsmart sätt. Det har inneburit att deltagaren har bytt ut bilen mot buss, samåkning, promenad eller cykel.

Linnéa Skarped, en av deltagarna, flyttade ut på landet för att bli mer miljövänlig, men insåg att familjen snabbt blev beroende av två bilar.

- I stan hade vi ingen bil. Det kändes så fel att bli beroende av bil när vi flyttade, så genom att gå med i projektet fick jag chansen att utmana den normen och det har gått jättebra. Jag cyklar till och från förskolan och tar bussen från Molkom till jobbet, säger deltagare Linnéa Skarped.

En annan deltagare är Louise Robertsson som vid ansökningstillfället var relativt nyinflyttad till Värmland. Med ett nytt jobb med pendlingsavstånd ville hon hitta ett bra alternativ till bilåkandet.

- Mitt år som Vägbanare har gått bra. Huvudfokus har varit på arbetsresor där samtliga resor har varit med buss eller tåg, berättar Louise Robertsson, deltagare Vägbanarna.

Satte mål och hade inspirationsträffar

Vid projektets start fick deltagarna göra ett hälsotest, samtidigt satte de upp personliga mål för projektet. Varje månad träffades deltagarna tillsammans med projektledarna för att få inspiration, kunskap och för att reflektera kring ett tema. Till varje tema knöts också en utmaning eller uppgift.

- Genom mitt deltagande fick jag möjligheten att testa och utvärdera olika sätt att ta mig till jobbet. Jag har inspirerats av de andra deltagarna och genom dem lärt mig mer om resande i Värmland. Jag har också fått upp ögonen för spännande varianter av eldrivna cyklar, berättar Louise.

En av projektledarna, Johanna Hedqvist, berättar att projektet inte har handlat om att sträva efter en helt bilfri livsstil, utan snarare om att minska sina bilvanor.

- Vi vet att en del behöver bilen i sin vardag, men vi vet också att många inte behöver den varje dag. Ibland kan det gå att byta ut några bildagar i veckan, säger Johanna Hedqvist, miljösamordnare och projektledare för Vägbanarna.

Resan fortsätter

Både Louise och Linnéa berättar att resan mot mindre bilkörande och en mer klimatsmart livsstil fortsätter. Linnéa ser cykeln som en ny bra vana, bland annat för utflykter med familjen. Louise berättar att hon fortsatt kommer att resa kollektivt till jobbet, kombinerat med samåkning med en kollega. Den nya cykeln och cykelvagnen kommer även fortsatt att rulla på. En annan viktig del för Louise är att fortsätta vara en förebild för sonen.

- Det är dessutom viktigt för mig att vara en förebild för min son när det gäller de valen vi gör i vardagen. Vi måste göra en hel del förändringar för att min sons generation ska kunna växa upp utan alldeles för stor påverkan av klimatförändringarna, avslutar Louise.

Vill du veta mer? Kontakta

Linnéa Skarped, deltagare i Vägbanarna, 070-0208336

Louise Robertsson, deltagare i Vägbanarna, 070-6147454

Johanna Hedqvist, miljösamordnare och projektledare för Vägbanarna, Karlstads kommun, 054-540 43 25.

Mer information

Deltagarna fick dokumentera sina framsteg och eventuella svårigheter på sitt Instagramkonto. På så sätt kunde andra också bli inspirerade till att resa mer klimatsmart.

Mer information samt länkar till samtliga deltagares egna konton finns på karlstad.se/vagbanarna.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.