Gå direkt till innehåll
Nobelgymnasiet satsar på en helt ny utbildning inom fordonssektorn

Pressmeddelande -

Nobelgymnasiet satsar på en helt ny utbildning inom fordonssektorn

För att möta fordonsbranschens framtida kompetensbehov och samtidigt utbilda anställningsbara elever ska Nobelgymnasiet nu ansöka om att starta en helt ny utbildning – Mobilitetsprogrammet.

Den accelererande teknikutvecklingen inom elektrifiering, uppkoppling, och automation ställer hela transportsektorn inför nya utmaningar. Inom den närmaste framtiden kan vi räkna med krav på kompetens inom både ellära, elbilsteknik, digitala system och avancerad felsökning för att anses som anställningsbar inom fordonsbranschen. Samtidigt visar en utredning från branschorganisationen Transportföretagen att dagens gymnasieutbildning inom fordonsteknik endast är utformad för bilar producerade innan 2014.

För att bättre möta branschens nya kompetensbehov och samtidigt utbilda anställningsbara elever har gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Karlstad beslutat att Nobelgymnasiet ska ansöka om att starta en pilotutbildning kallad Mobilitetsprogrammet. Anders Peterson (C), nämndens ordförande, är positiv till satsningen.

- Det är viktigt att våra ungdomar erbjuds en utbildning som ger goda möjligheter till arbete – både i nutid och i framtiden. Att starta ett mobilitetsprogram innebär att vi kan möta fordonsbranschens framtida krav samtidigt som vi kan fånga upp ungdomarnas intressen för teknik och fordonslära i kombination. Jag är övertygad om att ansökan om ett mobilitetsprogram kommer att ytterligare stärka Karlstad som en kommun i framkant när det gäller utbildning.

Även Jonny Lindström, rektor för Nobelgymnasiets fordons- och transportprogram, ser att den nya utbildningen fyller ett uttalat behov från branschen.

- Genom nära kontakt med branschföretagen ser jag att ett mobilitetsprogram ligger helt rätt i tiden och är en förändring som branschen uttryckligen vill se. Jag som rektor tycker givetvis att det är spännande att vi som skola kan driva utvecklingen mot en modernare utbildning framåt.

För mer information kontakta:
Anders Peterson, ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, 054-5403530
Jonny Lindström, rektor Nobelgymnasiet, 054-5401366

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.